Віра Олександрович

Долю тернопільських акторів, які знялися у «Волині», вирішать 4 листопада (відео)

unnamed-21

Робочу групу для вивчення обставин участі чотирьох акторів Тернопільського драмтеатру у скандально відомому польському фільмі «Волинь», створили в обласній раді.  

Ініціювали таке рішення на засіданні президії лише вчора, 26 жовтня, а вже сьогодні відбулися перші робочі збори представників усіх фракцій. Основна вимога, що прозвучала із уст депутатів, - покарання має бути жорстким.

Нагадаємо, фільм Войцеха Смажовського «Волинь», у якому йдеться про масові вбивства поляків українцями, вже спричинив чимало скандалів. На думку критиків, стрічка про так звану «волинську різню» - відверто українофобська, тож у прокат у нашій країні вона навряд чи колись вийде. Втім, найбільше обурило усіх, що значна частина акторів з екрана говорить чистою українською мовою. Нічого дивного – виявилося, у «Волині» знімалися близько 30 українських акторів, серед яких – п’ятеро тернополян (див. довідку – прим.)

unnamed-17
unnamed-17

Одним із перших у Тернополі питання моральної відповідальності акторів за зйомки у «Волині» підняв депутат від ВО «Свобода» Олександр Башта (читайте ТУТприм.). Його обурило, що ці люди зганьбили себе і рідне місто через «200-доларові зйомки» (за чутками, за один день акторам у Польщі платили по 200 дол. США – прим.).

[embed]https://youtu.be/5WetxiRlkek[/embed]

- У ЗМІ з’явилася інформація, що кілька акторів нашого драмтеатру знімалися в антиукраїнському фільмі, спрямованому проти держави України, - розповідає депутат від «Народного контролю» Володимир Болєщук. – Тож сьогодні ми збиралися для того, аби організувати свою роботу, щоб через тиждень на сесії доповісти із цього питання і прийняти відповідні рішення.

Володимир Болєщук дізнався, що відбувалися кастинги. Багато акторів у них брали участь, але відібрали тільки цих або лише ці погодилися на участь, побачивши сценарій.

- Комісія прийняла рішення звернутися і до керівника театру, і до акторів, - додає він. – Ми хочемо вислухати їхні пояснення. Ми маємо право це робити, адже драмтеатр – комунальна установа обласної ради. Саме депутати призначають керівника цієї установи, через обласний бюджет йдуть зарплати акторам.

[embed]https://youtu.be/sz4_iEN4XPQ[/embed]

На засіданні, за його словами, вислухали думку кожного із членів робочої комісії і затвердили план дій. Вирішили не рубати з плеча – зачекати, поки актори повернуться з гастролей (зустріч призначили у драмтеатрі о 10.30 у суботу, 29 жовтня – прим.). Проте заяви про можливе звільнення як артистів, так і директора театру вже прозвучали.

- Це кричущий факт! Розумієте, якби це були якісь сумські актори чи зі східного регіону. Вони ж мусили сценарій читати! Невже не знали, що роблять? – запитує депутат. – Там українців показують реально у найгіршому світлі – вони ріжуть, знущаються над поляками. Такі речі – неприпустимі, тому обласна рада має прийняти жорстке рішення не тільки до акторів, а й до керівництва театру.

Робоча група, за його словами, уже подала запит у Міністерство культури, аби дізнатися, чи мали вони інформацію про кастинги і саму антиукраїнську стрічку. Цікавить депутатів і те, чи давали рекомендації українським акторам не зніматися у вказаному фільмі.

- Ми хочемо усе це з’ясувати, аби до сесії 4 листопада вийти із конкретним проектом рішення, - підсумовує він. – У мене взагалі цей вчинок акторів у голові не вкладається. Може, реакція була б іншою, якби не війна сході. Там Росія вбиває наших хлопців, а тут – Польща запихає ніж у спину… І хто у фільмі знімався? Наші! І це при тому, що майже в кожній сім’ї був герой, який воював за волю України, загинув або постраждав від сталінських репресій…

Фото і відео із відкритих джерел

Довідка. Перелік акторів Тернопільського обласного драмтеатру імені Тараса Шевченка, оприлюднений журналістом Іваном Вербіцьким у «Фейсбуці»: Ірина Складан, Олег Кирилів, Ігор Наконечний, Сергій Бачик і Володимир Процюк (останній вказаний просто як «актор із Тернополя»).

Вибір читачів за тиждень

Відео