Віра Олександрович

«У кожній громаді Тернопілля мають були свої спеціалісти», - Олег Валов (фото)

zbory2

Лідером за утворенням об’єднаних територіальних громад (ОТГ) залишається Тернопільщина. Такий результат тішить, але не повністю задовольняє заступника голови обласної держадміністрації із децентралізації Олега Валова.

Найбільшим досягненням за той час, відколи схвалили концепцію реформи, є поява у суспільстві критичної маси, прихильної до децентралізації, - каже він. – Ми бачимо, як відбувається процес формування громадянського суспільства.

valov
valov

Вибори у 10-ти об’єднаних громадах – у грудні

Наразі у нашій області - 26 громад, і це - найбільше в Україні. Завдяки цьому доходи загального фонду місцевих бюджетів (враховуючи трансферти із Держбюджету – прим.) ОТГ Тернопільщини у 2016-му у вісім разів вищі за показники 2015 року (про децентралізацію на Тернопільщині «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

Крім того, завдяки утворенню ОТГ власні доходи місцевих бюджетів зросли у 2,5 рази. І це - далеко не межа, адже на черзі - утворення ще кількох десятків громад, - додає він.

До слова, вибори у 10-ти об’єднаних громадах Тернопільщини відбудуться, відповідно, 11 і 18 грудня. На їх проведення держава виділила майже 530 тисяч гривень. Причому жителі ОТГ обиратимуть і голів рад, і депутатів. Процес стартує у Борщеві. Продовжать його у Трибухівській, Більче-Золотецькій, Коцюбинській, Вишневецькій, Чернихівецькій, Гримайлівській, Залозецькій, Борсуківській і Великодедеркальській об’єднаних громадах. Проводити вибори у Зборівській, Хоростківській і Товстенській громадах Центрвиборчком не дозволив, бо там хотіли об’єднатися села із двох районів. А змін меж адміністративних одиниць закон ще не дозволяє (про це читайте ТУТприм.).

zbory-gromady
zbory-gromady

Тернопілля має чималий потенціал для збільшення числа ОТГ, - стверджує чиновник. - Люди уже готові брати на себе відповідальність і вирішувати проблеми у місті чи селі своїми силами. Часто їм заважає лише відсутність законодавства.

Саме для того, аби переконати людей, у 2016-му фахівці провели консультації практично у всіх потенційних центрах і окремих громадах. Усім, хто цього потребував, надали методичну допомогу щодо ініціювання процесу об’єднання. Загалом відбулося близько 50 таких зустрічей, підрахував Олег Валов.

Варто вивчати досвід уже створених ОТГ

Децентралізацію слід розглядати як створення спроможних об’єднаних громад, наголошує пан Валов. Тож такі громади повинні бути готовими запропонувати ефективну економічну модель. Адже створити громаду на папері чи встановити знак при в’їзді на територію – це ще не результат.

Наша мета - щоб населення, яке проживає на території новоутвореної громади, відчуло покращення, і найголовніше - значно вищий рівень управління, - розповідає він. - Це означає, що керівні органи ОТГ мають відповідати як мінімум рівню міста обласного значення, із відповідними підрозділами і фахівцями.

Такі виконкоми, за його словами, треба створити у кожній ОТГ, До того ж, забезпечити їх фінансування.

Держава наразі дає кошти для поліпшення інфраструктури громади, - продовжує він. - І ці фінанси треба обов’язково освоїти! Тому у кожній ОТГ мають були відповідні спеціалісти, які знають як грамотно сформувати проектну пропозицію. І що не менш важливо - вміють цю пропозицію втілити. Ми зможемо говорити про реальний результат, тільки за умови, якщо проекти будуть реалізовані.

Саме із цього, на його думку, починається рівень відповідальності самої громади. Тому при створені ОТГ потрібно ретельно врахувати усі варіанти і врешті обирати той, який буде найефективнішим.

Очевидно, що дві сильних сільських ради об’єднувати не варто, коли «за бортом» залишаються жевріти менш заможні, - додає чиновник. - І навпаки, не правильно, коли 10-15 населених пунктів створювали горе-модель, що матиме низький рівень управління.

Олег Валов визнає: є різні підходи і принципи утворення громад. У кожному випадку слід діяти дуже індивідуально.

Як на мене, тепер голови громад і активні місцеві жителі повинні вивчати досвід уже створених ОТГ і проектувати його на себе, - вважає він. – Уже ні в кого не викликає сумнівів, що адміністративно-територіальна реформа разом із фінансовою децентралізацією, справді відкриває для громад широкі можливості. Тож наше основне завдання - цими можливостями скористатися. Тому, створюючи громаду, слід усвідомлювати весь спектр відповідальності.

При цьому чиновник наголосив: обласна і районні адміністрації готові надавати максимальну організаційну, методичну, юридичну та іншу підтримку і допомогу усім, хто висловить бажання пройти шлях добровільного створення ОТГ.

Фото із відкритих джерел

Довідка. У 2016 році Тернопілля отримало додаткові інвестиції у вигляді субвенції 141,6 млн грн на розвиток інфраструктури ОТГ. Наразі в області реалізують 177 інфраструктурних проектів за ці гроші, а також – 60 проектів за кошти місцевих бюджетів і додаткових фондів і грантів (опорні школи, ЦНАПи, вуличне освітлення тощо). Переважна частина проектів стосується ремонту доріг, шкіл, дитячих садочків, об’єктів житлово-комунальної інфраструктури.

Вибір читачів за тиждень

Відео