20 листопада в історії Тернопільщини

20

Цього дня народилися:

Василик Михайло (1928, с. Сороки, Бучацького району) — економіст, історик, соціолог. Доктор економічних наук УВУ (1976 р.).

Вериківський Михайло (1896, місто Кременець Тернопільської області — 14.06.1962, Київ) — український композитор, педагог, диригент, фольклорист, музично-громадський діяч. Заслужений діяч мистецтв УРСР (1944). Професор (1946).

verykivskyj_myhajlo_ivanovych
verykivskyj_myhajlo_ivanovych

Мельник Микола (1875, с. Довжанка, Тернопільський район – 1.09.1954, м. Львів) – ботанік, природознавець, один із творців української наукової термінології, автор перших у Галичині природознавчих шкільних підручників українською мовою.

melnyk_mykola_illich
melnyk_mykola_illich

Рудницький Іван (1887, с. Бедриківці Заліщицького району — 3.03.1951, Гекстер, Німеччина) — галицький громадський і військовий діяч, родом з Заліщиччини. Доктор права (1925). Сотник УГА військовий відпоручник диктатора Євгена Петрушевича у Відні, згодом у Празі (одночасно керівник УВО в Чехо-Словаччині). Деякий час член проводу УВО.

Федорів Петро (1910, с. Криве, Козівський район — 11.04.1950, м. Варшава, Польща) — референт Служби Безпеки ОУН на Закерзонні.

petro_fedoriv
petro_fedoriv

Цей день в історії Тернопілля:

1943 року - у м.Львів помер український архітектор, художник, скульптор, уродженець с.Буцнів Олександр Лушпинський. Брав активну участь у пошуках українського стилю в архітектурі, на зразок інших національних стилів, що виникали в тогочасній Європі. Стиль будівель Лушпинського з елементами народних стилів часто характеризують як «Гуцульська сецесія». 1920 року видав альбом малюнків «Дерев'яні церкви Галичини XVI–XVIII ст.» У 1930 р. митрополит Андрей Шептицький прийняв Лушпинського на посаду реставратора і члена консерваторної комісії греко-католицької митрополії. Спроектував народний дім у м. Копичинці, храм Покрови Пресвятої Діви Марії у Чернелові-Руському, храм Перенесення Мощів Святого Миколая Чудотворця в Серединках, пам'ятник Тарасові Шевченку у с. Бурдяківці. Помер 20 листопада 1943 року, похований на Личаківському цвинтарі.

1992 року - сесія Теребовлянської міської ради затвердила  герб - офіційний символ міста Теребовля. У синьому полі золотий півмісяць ріжками догори, над ним (одна над двома) три золоті восьмипроменеві зірки. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною з трьома вежками.

2014 року – у зв'язку із загибеллю Сергія Долгіх, військовика 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве), уродженця Збаразького району, в зоні АТО в Тернопільській області оголосили День жалоби.

20 листопада вважається Всесвітнім днем дитини. Офіційно це свято з'явилося в 1954 році завдяки відповідному рішенню Генеральної Асамблеї ООН, яка звернула увагу всього людства на необхідність досягнення взаєморозуміння з дітьми та забезпечення благополучних умов для їх життя.

Свято також відзначається в день, коли Організація Об'єднаних націй прийняла декларацію прав дитини. Це відбулося в 1959 році. Крім того, 20 листопада 1989 року була підписана міжнародна конвенція про права дитини.

Серед головних проблем, про які зазвичай згадують у цей день, можна назвати дитячу смертність. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, на сьогоднішній день в світі помирає близько 11 мільйонів дітей молодше п'яти років. Безліч дітей вже в самому малому віці стають інвалідами, не отримують необхідного рівня освіти, якісної медичної допомоги та інших необхідних умов для нормального життя.

Боротьбу з цими сумними явищами постійно веде дитячий фонд ООН, вивчаючи проблеми дітей навіть в період їхнього внутрішньоутробного знаходження.

den_ditey
den_ditey

Щорічно у третю неділю листопада відзначається День працівників сільського господарства в Україні. Це свято, присвячене всім аграріям країни, було засноване в 1993 році. Тоді президент України підписав указ про заснування професійного свята всіх працівників сільського господарства, а також підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини та виробництвом харчової продукції.

Свято в України відзначається дуже широко. Шанобливе ставлення до аграріїв завжди було в Україні, з покон віків її називали житницею всієї Європи. До цих пір основними сільськогосподарськими культурами, які вирощуються українськими аграріями, залишаються зернові, цукровий буряк та картопля. Крім того, це свято можуть по праву відзначати також працівники фермерських господарств, які забезпечують всю країну молоком та м'ясом.

silske_gospodarstvo
silske_gospodarstvo

Близько 1,25 мільйона чоловік щорічно вмирають в результаті дорожньо-транспортних пригод. Дорожньо-транспортні травми є провідною причиною смерті серед молодих людей, віком 15-29 років. 90% смертельних випадків у світі на дорогах відбуваються в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, навіть якщо ці країни мають приблизно половину автомобілів в світі. Половина з тих, хто помирає на дорогах світу є «уразливими учасниками дорожнього руху»: пішоходи, велосипедисти та мотоциклісти.

За рішенням ООН третю неділя листопада оголошено Всесвітнім днем пам’яті жертв дорожніх аварій.

Він покликаний привернути увагу до сумного факту: у всьому світі в результаті дорожньо-транспортних подій щодня гине 3 тисячі чоловік і близько 100 тисяч отримують серйозні травми. Більша частина загиблих та постраждалих - молодь.

Мета цього дня полягає в тому, щоб вшанувати пам’ять жертв дорожньо-транспортних аварій та висловити співчуття членам їх сімей, а також ще раз нагадати державам про необхідність забезпечити безпеку дорожнього руху. Серед основних причин ДТП - перевищення швидкості, вживання алкоголю, відсутність програм технічного огляду транспортних засобів та пристроїв, що забезпечують безпеку водіїв і пасажирів.

В 2016 році Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій припадає на 20 листопада.

dtp
dtp

Іменини сьогодні святкують Богдан, Валерій, Євген, Йосип, Іван, Іларіон, Кирило, Лазар, Павло, Федір.

Вибір читачів за тиждень

Відео