Віра Олександрович

Митники у 2017-му мають потужну мотивацію - ремонт доріг Тернопілля

Митниця3 (Copy)

Відеофіксація усіх митних процедур і створення спеціальних «мобільних груп» для боротьби із контрабандою і корупцією. Окрім того, зовсім нова комунікаційна політика.  Причому запрацювати усе перелічене має до 2020 року.

Про впровадження новацій і очікувані результати «Терену» розповіла виконуюча обов’язки начальника Тернопільської митниці ДФС в області Оксана Антонович (також читайте ТУТ,ТУТ і ТУТприм.).

- Торік Прем’єр заявив, що Уряд має намір розпочати реформу української митниці. Ця справа рухається?

- Дійсно, у жовтні минулого року під головуванням Прем’єр-міністра України створили робочу групу із питань підготовки плану заходів щодо реформування української митниці. Її завданням було розробити проект Концепції реформування державної митної справи і План заходів із її реалізації. Власне, реалізація Концепції розрахована до 2020 року. Однак наразі документ ще потребує доопрацювання. Хоча пропозиції до нього уже розробили і подали. Так, у проекті Концепції чітко розписані напрями, заходи і терміни її реалізації.

Зокрема, йдеться про функціонування автоматизованої системи «єдине вікно». Із 1 серпня  на виконання Постанови КМУ за №1016 від 25.05.2016 р. запровадили здійснення всіх видів контролю (митний, санітарно-епідемічний, ветеринарно-санітарний, фіто, екологічний, радіологічний) за допомого ІТ-системи митниці. Це дозволяє здійснювати електронний обмін інформацією між всіма службами.

Інший момент - створення міжрегіональної митниці. Її діяльність передбачає виїзд без попередження, повний митний контроль на митниці. Виходить такий подвійний контроль і за пересуванням товарів, і за роботою самих митників.

Третє, відеофіксація митних процедур і створення «мобільних груп», завдання яких - боротьба із контрабандою і корупцією. Причому впровадження відеофіксації буде поетапним. Зйомка буде із обов’язковим коментарем співробітника про дії, що виконуються під час виконання митних формальностей.

Ще одним напрямком є міжнародне співробітництво, тобто створення спільних пунктів пропуску через кордон, міжнародний обмін інформацією тощо. Не менш важливим кроком є комунікаційна політика та співпраця із населенням і бізнесом, а також багато інших напрямів, які, гадаю, матимуть значний вплив на перебудову митної справи.

- Із 1 січня набрала чинності ціла низка законів і норм. Чи вплинуло це на вашу роботу? Може, щось варто враховувати підприємцям? - Нашу сферу це вагомо не зачепило. Наразі можу відзначити хіба що поступове зростання ставок акцизного податку, що певним чином може вплинути на результати нашої діяльності.

Антонович_ф (Copy)
Антонович_ф (Copy)

Крім того, внесли зміни до Бюджетного кодексу. Вони передбачають перерахування 50% коштів від суми перевиконання очікуваних показників митниці до місцевого бюджету, причому – саме на ремонт доріг. Раніше такий експеримент проводили у кількох областях - Одеса, Львів, Волинь, Чернівці. І для Тернопілля така новація є дуже вагомою. Якщо вважати, що ми щороку приблизно на 100 млн грн перевищуємо плани, то принаймні 50 мільйонів на ремонт шляхів можемо мати. Підприємцям, які займаються, зокрема, імпортом продукції, варто врахувати цей момент. Користуючись нагодою, хочу закликати всіх суб’єктів господарської діяльності, які проводять розмитнення на інших митницях, бути патріотами своєї області і сплачувати кошти у місцевий бюджет.

- За останній рік дійсно значно зріс обсяг надходжень від митних операцій. Якими, на вашу думку, є перспективи?

- До Держбюджету наша митниця торік перерахувала 917,1 млн грн, що на 107,7 мільйона, або 13,3% більше, ніж у 2015 році. Зазвичай, із року в рік у нас наявне зростання надходжень, тому дуже сподіваюся, що і цей рік не буде винятком. Тим паче, як я вже сказала, ми маємо потужну мотивацію - ремонт доріг.

Насамперед сподіваюся на подальшу активну зовнішньоекономічну діяльність підприємств, які вважають у нас бюджетоформуючими, на відновлення діяльності тих, хто із певних причин призупинив свою трудову активність, а також на залучення до роботи в зоні діяльності митниці нових підприємств. Ну, і ще, думаю, що запроваджені податковою реформою податкові канікули для малого бізнесу на 2017-2021 роки теж дадуть результат.

- А як справи із імплементацією Угоди про асоціацію із ЄС?

- Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Тернопільська митниця надала звільнення від сплати ввізного мита і зниження ставок мита на сум 35 млн грн.

Із метою підтримки і сприяння експорту українських товарів протягом 2016 року на нашій митниці оформили і видали 1540 сертифікатів із перевезення товарів з України за формою EUR.1. Статус уповноваженого експортера, що дає можливість використати пільги при ввезені наших товарів у ЄС, надали чотирьом підприємствам. Тобто – все у нас добре…

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео