Вільний Дністер (відео)

dnister_1

У Тернополі громадські активісти об’єдналися в рух «Вільний Дністер». Метою  об’єднання,  є захист річки Дністер  від будівництва шести гідроелектростанцій, у межах Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Спорудження ГЕС, за словами активістів, загрожує порушенням природного екологічного балансу річки та неможливістю розвитку туризму одного з семи “Природних чудес України” – Дністровського каньйону. Детальніше у сюжеті ТМЦ.Інфо.

[embed]https://youtu.be/DgIh29sccxg[/embed]

Олександр Степаненко,  представник ЕГО «Зелений світ»: «В чому ризик для екосистеми Дністра? Зупиниться течія! Дністер швидка річка яка поки що зберігає властивість до самоочищення. Саме завдяки тому що невеликі глибини, швидка течія, добра аерація, і саме тому, оті всі нечистоти які ми скидаємо в Дністер і комунальні, і сільськогосподарські, і промислові. З ними Дністер ще більш менш добре справляється хоча не ідеальн, він також під важким екологічним тиском.  Фактично,  вода першого класу чистоти на перших ста кілометрах річки. Нижче це вже значно гірша вода. А в нижній течії з якої п’є воду місто Одеса це вода вже п’ятого класу чистоти яка вже дуже забруднена».

Володимир Горон, керівник туристичної компанії TURE-TEAM: «Від себе хотів би додати як людина яка працює в туристичній галузі. Що насправді, знову ж таки, влада часто апелює такими термінами що там туризм на Дністрі є але від нього мало зиску і так далі.  Я тут можу тільки частково погодитись і то тільки в зарашніх обставинах.  Тобто, дійсно зараз на Дністрі туризм в зародковому стані, це не порівняти об’єкт Дністер з об’єктом Карпати і так далі, поки що . Насправді його потенціал зовсім нерозкритий якщо там будуть відбуватися правильні дії. Якщо буде спільна  консолідована робота держави, місцевих жителів і підприємців, активних людей. То Дністер може стати перлиною для наповнення  бюджету. Для наповнення людських безпосередньо гаманців,  які живуть на місцях, людей».

Нещодавно компанія Укргідроенерго влаштувала для активістів та представників влади прилеглих до Дністра територій екскурсію на Новодністровську ГАЕС, щоб показати, які вигоди отримають місцеві громади, якщо погодяться за зведення електростанцій. Інформація, однак, за словами активістів, подавалася однобоко й не було озвучено жодних ризиків.

Андрій Палюк, громадський діяч: «Поспілкувались з інженерами Новодністровської ГАЕС – в них є проблема. Вони переживають що буквально за десять чи п’ятнадцять років, їхня ГАЕС буде замулена. І тому вони дуже зацікавлені щоби побудувати каскад оцих шість ГЕС, які будуть в верхній частині Дністра стримувати намул.»

Орієнтовні місця будівництва  ГЕС знаходяться поблизу сіл Вістря, Монастириського району, Литячі та Печорна Заліщицького району, Брідок, Заставнівського району Чернівецької області, та села Устя, Борщівського району.

Олександр Степаненко,  представник ЕГО «Зелений світ»: «Якщо Дністер ми перетворимо на каскад з шести нових ставків, рано чи пізно вони будуть замулені. Спроможність води до самоочищення буде зменшуватись. І той намул, ота вся органіка,  яка буде залишатися на дні водосховищ, буде також слугувати потужним джерелом виділення метану. Тому що в анаеробних умовах виділяється метан –  найпотужніший парниковий газ. Якщо хтось говорить, що гідроенергетика є джерелом відновлювальним, який стримує зміни клімату внаслідок техногенної діяльності, то він лукавить дещо, бо саме ці водосховища є джерелом виділення парникових газів.»

У липні 2016-го уряд ухвалив державну програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, якою вже заплановано будівництво цих  шести ГЕС на Дністрі. Проте програма прийнята з грубим порушенням законів України і її міжнародних екологічних зобов’язань.

Олександр Степаненко,  представник ЕГО «Зелений світ»: «Щодо процедур така програма має пройти громадське обговорення і вона повинна пройти експертизу , погодження дотичних установ. Ми маємо документальні відповіді від Мінприроди, від державного агентства України з водних ресурсів,  які підтверджують, що до них не надходив проект цієї програми, що вони його не погоджували і що їхні фахівці не брали участі в розробці  цього документу.»

В березні 2016 року Тернопільська обласна рада прийняла одноголосне рішення про заборону будівництва ГЕС на Дністрі. Але рішення так і не дійшло до уряду України.

Олександр Степаненко,  представник ЕГО «Зелений світ»: «Ми звертаємося до депутатів обласної ради. З тим щоб обласна рада направила звернення до Кабміну з вимогою скасувати цю програму, адже при її ухваленні Кабмін порушив все що тільки можна порушити. Вона повинна бути скасована. І проконтролювати, щоб це звернення було направлено в належному вигляді, адже в нас є інформація про те, що рішення про заборону будівництва каскаду ГЕС на Дністрі не було направлено в Кабмін. Обласна рада надіслала іншого листа, в якому не було рішення обласної ради.»

Активісти зазначають, що вдаватимуться до радикальних акцій протесту, щоб не допустити будівництва ГЕС у Дністровському каньйоні.

Відповідну електронну петицію вони розмістили на офіційному інтернет-представництві Президента України.

Вибір читачів за тиждень

Відео