Фіналіст «Голосу Країни» Андрій Лучанко: «Музика повинна бути "живою"»

3bc7aa7f337d2b6d218588b9fca9e94f_L

Він справжній чоловік: розсудливий, виважений та відвертий. У його арсеналі немає слова «неможливо»! Виконання легендарної пісні Джеймса Брауна «It's A Man's Man's Man's World» посприяло його тріумфу та дало блискучі результати.

Тернополянин Андрій Лучанко - фіналіст п'ятого сезону вокального шоу «Голос Країни» розвернув усі крісла тренерів, але потрапив у команду Святослава Вакарчука, який і досі залишається надійним і добрим наставником, пише dilo.

- Андрію, минулого року, восени Ви представили власний гурт «Fireplace». А як же сольна кар'єра?

Насправді, гурт «Fireplace» був створений на початку 2016, восени ж відбувся наш сольний концерт у клубі «Caribbean», що в Києві. До концерту у нас вже був англомовний EP та 5 україномовних синглів. Я з дитинства мріяв мати свій рок-гурт. Після проекту «Голос Країни» займався активним пошуком музикантів. Не люблю і не розумію, як можна співати під фонограму. Музика повинна бути «живою». Власне тому і гурт, а не сольна кар'єра.

Андрій Лучанко

- Хто допомагає Вам вдосконалюватися, виходити на новий, вищий рівень?

У плані музики – самі, а взагалі, у нас велика команда амбітних, талановитих людей, які так само прагнуть розвивати українську музику та культуру.

- Ваше нове відео на пісню «Не відпускай» відзнято на основі роману «1984» Джорджа Орвелла. Читали книгу?

Так, звичайно. Але ідея зняти кліп за мотивами книги прийшла не мені. Ми і не здогадувалися, що можна придумати щось під цю пісню. Хоча в планах було зняти кліп із соціальним підтекстом та соціокультурним наповненням, а не просто інтерпретувати пісню, як впринципі, звично для нашого ринку. Цю ідею запропонували нам EasyLivings Films та режисер Сергій Пудіч. Саме він і став автором сценарію.

- Ваш наставник з шоу «Голос Країни» Святослав Вакарчук допомагає Вам, підтримує Вас, дає поради?

Звичайно, тримаємо зв'язок. Я був присутній на створені та записі останнього альбому Океану Ельзи «Без меж» і це неймовірний досвід для мене. Ділюся нашими напрацюваннями зі Святославом, він радить, що і як допрацювати або просто хвалить. Його позитивна оцінка особливо приємна!

- Свою пісню «Небо падає» Ви присвятили Устиму Голоднюку та всім загиблим героям. А кліп на пісню «Як небо» відомій тенісистці Еліні Світоліній. Що стало поштовхом для народження таких особливих пісень?

Поштовхом для «Небо падає» стали події на Інститутській 20 лютого, коли було жорстоко вбито невинних, в тому числі і Устима.Через деякий час, я випадково побачив інтерв'ю з батьком Устима, Володимиром… Він розказував, коли насувалася небезпека, син кричав «Небо падає». Тоді і народилася пісня. Звісно, краще б цієї пісні не було, і цих подій, і того «поштовху», який спонукав написати композицію... А на пісню «Як небо» поки немає кліпу. Це лірик відео. Пісня про внутрішнє «Я», яке присутнє в кожному з нас, про діалог з ним, і про те, що саме воно спонукає нас робити сміливі, божевільні, відчайдушні вчинки! Так співпало, що в день презентації синглу, Еліна здобула вражаючу перемогу над сильним суперником. Це й надихнуло нас присвятити презентацію пісні саме їй, її сильному внутрішньому «Я».

- Стартував новий сезон «Голосу Країни»: нові судді, нові учасники, нові народні улюбленці. Стежите, вболіваєте?

Ні, чесно, не стежу. Дивлюся лише на знайомих та друзів, які беруть участь. Я навіть свій сезон не бачив повністю. Не дивлюся телевізор, усе цікаве дізнаюся з інтернету. Судді хороші, подобається їхній підхід.

- В одному зі своїх інтерв'ю Ви розповідали про те, що хотіли б заспівати в дуеті з Христиною Соловій. Працюєте над цим?

Якби ж то! Я готовий до творчої співпраці, чекаю відповідь від Христини.

- Ви терпляча людина? Що може Вас «вивести з себе»?

Ні, я не з дратівливих. Як правило, якщо мене щось починає дратувати, я цього уникаю. Дуже не люблю несправедливість, це інколи допікає.

Андрій Лучанко

- Нацвідбір на Євробачення 2017 розпочато. Кого бачите переможцем? Хто на вашу думку гідний представляти Україну?

Для початку потрібно подивитися всіх, а потім вирішувати. Не знаю.

- Як Ви ставитеся до подібних конкурсів? Не було думок теж взяти участь?

До конкурсів ставлюся нейтрально. Буває, що там нездорова конкуренція, а я такого не люблю. Але, тим не менше, це хороший старт для багатьох музикантів, тому заперечувати їхню необхідність немає сенсу. А думок не було. Особливо про Євробачення.

- Незабаром День закоханих. Який найромантичніший вчинок був у Вашому житті?

Мабуть, це все ще попереду!

- Коли ж і тернополяни зможуть насолодитись музикою «Fireplace» наживо?

Концерт у Тернополі вже заплановано. Зараз домовляємося про його реалізацію! Тому, я думаю, зовсім скоро «Fireplace» завітає до мого рідного міста.

Вибір читачів за тиждень

Відео