Оксана Бучко

Майже літературний конфлікт: жителі Тернопільщини скаржаться на сусідів, які не знають меж

17238063_1349363461788788_1516969713_n

Судовий спір стосовно частини приватної земельної ділянки триває роками в Бережанах. Дві сім’ї сперечаються через земельний сервітут, встановлений згідно рішення суду Бережанського району  від 19.07.2006р.

- Власником приватної земельної ділянки є Т. Скоропада,  що проживає в м.Бережани, вул. Лисенка,12. Спір іде з сусідкою С. Солтисяк, що проживає в будинку №14, - пояснює адвокат Іван Павлів, який виступає в судовому процесі в якості представника інтересів позивача Т.Скоропади, – У 1987 році земельну ділянку, стосовно якої в 2006 році судом Бережанського р-ну було встановлено сервітут, приєднали до землеволодіння Т.Скоропади для обслуговування житлового будинку та господарських будівель. У подальшому гр. Скоропада  її приватизував та отримав Державний Акт на право приватної власності.  Цю ділянку використовували в цілях грунтової дороги заїзду до свого автомобільного гаража, оскільки альтернативного шляху не було. Цілі використання вказаної земельної ділянки в якості грунтової дороги заїзду до власного автогаража у власника земельної ділянки Скоропади Т.В. та сусідки Солтисяк С.М., яка клопотала про надання їй сервітуту з метою заїзду асенізаційного автомобіля до її септика -- співпадали, а також альтернативного варіанту заїзду до септика станом на 2006 рік у гр. Солтисяк не було.

Ситуація докорінно змінилася у 2015р. Позивач Скоропада є особою похилого віку (78років), окрім цього він хворіє на цукровий діабет важкої степені, гіпертонію, ішемічну хворобу серця. Зважаючи на стан здоров»я він не в стані керувати автомобілем, тому автомобіль він відчужив, а автогараж  перейшов в категорію господарської будівлі. За таких обставин утримувати земельну ділянку в цілях грунтової дороги заїзду до автогаража у власника земельної ділянки немає підстав та й і з точки зору власника – недоцільно. Саме тому Скоропада звернувся з позовною заявою в суд Бережанського р-ну на предмет відміни земельного сервітуту в зв»язку із зміною цільового призначення земельної ділянки, тобто припинення використання земельної ділянки в якості грунтової дороги заїзду до автогаража на землю сільськогосподарського призначення(вирощування полуниці ,картоплі, огірків і тд.).

Позовна заява Скоропади Т.В. була подана в суд Бережанського р-ну в травні 2016р. Згідно вимог ЦПК України  справа повинна бути розглянута судом протягом двох місяців, а в окремих випадках протягом трьох місяців. Справу розглядала суддя Бережанського районного суду Данилів О.М.

- По суті просту справу зазначена суддя умудрилася слухати протягом семи місяців, порушивши всі строки встановлені ЦПК України, - продовжує адвокат. - Суд не захотів взяти до уваги той факт, що  представниками позивача в судових засіданнях було наведено чотири альтернативних варіанти, з допомогою яких Солтисяк С.М. може вирішувати проблеми заїзду асенізаційного автомобіля на своє подвір»я не використовуючи дану земельну ділянку.

У даний час вказана справа за апеляційною скаргою Скоропади Т.В. розглядається в Апеляційному суді Тернопільської області. Засідання в Тернопільському апеляційному суді перенесли на кінець березня.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео