Віра Олександрович

Зміни до Конституції Тернополя внесли, але боротьба за землю триватиме (фото, відео)

Депутати (Copy)

Два надважливих проекти змін до Генерального плану Тернополя і коригування плану зонування територій обласного центру прийняли на сесії міської ради 24 березня.

Проголосували «за» 26 депутатів із 33 присутніх. Додамо, раніше обранці тернополян відмовлялися ухвалювати це питання, а тому утворили робочу комісію, яка працювала близько місяця (про це «Терен» писав ТУТприм.). Тепер минулося майже без дискусій, адже навіть громадським активістам не дали висловитися перед голосуванням, а лише – після нього. А після бою, як кажуть, кулаками пізно махати…

Міський голова Сергій Надал результатом сесії дуже задоволений. Тож пояснив журналістам, якою тепер буде подальша процедура.

[embed]https://youtu.be/JY8fo273eLw[/embed]

Не підтримали ці рішення лише дві фракції у повному складі: «Об'єднання «Самопоміч» і «Громадянська позиція». Політики пояснили це так: спочатку варто було прийняти усі зміни і узгодити їх, а вже потім виносити на голосування. Більше того, дехто наполягав на повній переробці документу. Але іншої думки дотримується міський голова Сергій Надал.

Мені прикро, що багато депутатів бояться часом брати на себе відповідальність за ті речі, які не завжди є популярними, але які треба людям пояснювати, переконувати у їх необхідності, - каже він. – Тепер дали земельній комісії доручення відпрацювати кожне комунальне підприємство, вибрати ті земельні ділянки, де немає нових правочинів, якихось майнових прав, що це не може бути в принципі скасовано. Такий перелік зроблено. Тепер, за рішенням комісії, ми будемо пропонувати по тих комунальних підприємствах, де немає обтяжень, ініціювати скасування попередніх рішень.

Надал_сесія (Copy)
Надал_сесія (Copy)

Нагадаємо, зміни до Генеральних планів можна вносити не частіше, ніж раз на п’ять років. Оскільки йдеться про основний містобудівний документ, дотримання якого обов’язкове, Сергій Надал навіть назвав його – «Конституцією міста». Адже Генплан визначає, де у місті - зелені зони, де - зони промислові, громадські, житлові тощо. Мовляв, під час обговорення врахували усі пропозиції, які отримали за останній місяць.

[embed]https://youtu.be/hPAhplaDaFA[/embed]

За ухваленим рішенням, рада передбачила близько 2-х десятків перспективних змін до Генплану. Відтак на сесії дали доручення виконкому - звернулися до розробника документу, тобто у Державне підприємство «ДІПРОмісто», аби вони, не виготовляючи новий документ, лише внесли до уже існуючого дострокові зміни. Це буде у кілька разів дешевше, ніж виготовляти новий Генплан, наголошує Сергій Надал.

Виготовлення нового документу, як це пропонував депутат Ландяк, коштувало б місту близько мільйона. І тривало б це – близько року, - додає міський голова. – Наразі ж йдеться про 200-300 тисяч гривень, як нам пояснили розробники.

[embed]https://youtu.be/rvOE6V9db3Y[/embed]

Загалом на сесії приблизно за 1,5 години ухвалили 4 питання. Окрім згаданого, депутати, яких на друге пленарне засідання сесії скликали лише напередодні ввечері, підтримали такі проекти: «Про затвердження детального плану території», що стосувався мікрорайону «Пронятин», а також «Про затвердження детального плану мікрорайону «Північний» (читайте також ТУТприм.).

Депутати4 (Copy)
Депутати4 (Copy)

Втім, депутати - незгодні зі змінами до Генплану, які ухвалили лише 26 обранців тернополян (загалом депутатів – 42 плюс міський голова – прим.), складати «зброю» не збираються. За кожну земельну ділянку у парку чи сквері, яку хотіли або досі хочуть забудувати, вони обіцяють боротися.

Генплан (Copy)
Генплан (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео