Віра Олександрович

На Тернопіллі створять екологічну муніципальну поліцію (відео)

За порушення у сфері екології до відповідальності на Тернопіллі у 2016 році притягнули 680 осіб. Утім, і штраф – надто малий, і покарати змогли далеко не всіх, а тому стан навколишнього середовища - катастрофічний.

Відтак під час засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) сьогодні, 30 березня, вирішили, що вплив на порушників має бути суттєвішим. Тож до 1 липня 2017 року усі міські, селищні  і сільські ради об’єднаних територіальних громад мають розробити і затвердити місцеві програми охорони навколишнього природного середовища із наступним їх дотриманням. Відповідне доручення дав голова обласної державної адміністрації Степан Барна.

[embed]https://youtu.be/0v80QRZ_i08[/embed]

  • Окрім того, органам виконавчої влади і місцевого самоврядування рекомендую утворити підрозділи муніципальної поліції для здійснення контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища та благоустрою на місцях, - зазначив Степан Барна.

Власне, про порушення в сфері екології якраз на колегії звітував начальник Державної екологічної інспекції Едуард Ференц.

  • Загальна сума розрахованих збитків, спричинених екологічними правопорушеннями, вчиненими на Тернопіллі, становить 13 млн 478,855 тис. грн, але 12 млн 255,360 тис. грн завдали невідомі, - констатує він. – Тому за матеріалами перевірок пред’явили лише 114 претензій і позовів на суму 1 млн 296,131 тис. грн, з яких стягнули тільки 421,345 тисячі.

Окрім того, за фактами екологічних правопорушень до правоохоронних органів надіслали 75 матеріалів, на підставі яких відкрили 14 кримінальних проваджень.

Едуард Ференц підтвердив - найбільше порушень законодавства дійсно виявили у сфері поводження з відходами. Тож до адміністративної відповідальності притягнули 238 осіб.

[embed]https://youtu.be/ySV4n5SakPk[/embed]
  • Здебільшого цих людей карали за неналежну експлуатацію місць видалення відходів і забруднення навколишнього природного середовища, - каже пан Ференц. - Серед 740 сміттєзвалищ і полігонів твердих побутових відходів, які займають площу 113,5 га, паспортизованим є лише 91 об’єкт. Правовстановлюючі документи на зайняті ними земельні ділянки виготовили тільки у містах Заліщики, Монастириська, Кременець, Почаїв, Теребовля і Хоростків.
  • unnamed (22)
    unnamed (22)

Пригадав начальник Державної екологічної інспекції і те, що фахівці цієї служби не давали свого висновку щодо торф’яних котелень, які викликали спротив тернополян.

[embed]https://youtu.be/seM_PIE5cco[/embed]

Чимало фактів, що підтверджують плачевний стан екології на Тернопіллі озвучив і начальник Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Орест Сінгалевич. Відтак запропонував оригінальний вихід із ситуації.

  • Ситуація потребує здійснення широкомасштабного контролю за додержанням природоохоронного законодавства, оперативного втручання не лише на обласному, а й на місцевому рівнях, - наголошує він. - Для цього необхідно в об’єднаних територіальних громадах, міських і селищних радах утворити муніципальні підрозділи із функціями оперативного контролю в питаннях охорони довкілля і благоустрою.
  • unnamed (24)
    unnamed (24)

До речі, у повноваження підлеглих Ореста Сінгалевича не входить карати порушників. Чиновники можуть лише наполегливо радити тим же головам громад і нагадувати керівникам сільрад, що їм необхідно виконувати норми екологічного законодавства. Штрафи – це лише прерогатива Державної екологічної інспекції, а незабаром – і представників екологічної муніципальної поліції.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео