Оксана Бучко

Рахувати, заробляти та витрачати гроші навчатимуть тернопільських школярів

Звички правильного поводження з фінансами формуватимуть в тернопільських школярів організатори дитячо-юнацької школи підприємництва Business Kids.

За два місяці із фахівцями економіки діти пройдуть фінансову абетку, управління часом, основи сімейного бюджету, менеджменту та маркетингу, а також побачать зсередини бізнес рестораторів. Заняття  обіцяють провести без нудних лекцій, але з турнірами, творчими майстернями та бізнес-іграми.

unnamed (17)
unnamed (17)

Навчання складається з трьох блоків: «Пізнай себе і свої цілі», «Фінансова грамотність» і «Практична реалізація набутих знань». Стартує школа з 23 квітня. Діти учасників АТО та сироти мають можливість  навчатись безкоштовно.

-  Підприємцями стануть не усі, але розпоряджатись коштами потрібно вміти у будь-якій професії, - зазначає керівник школи Володимир Бурий. –  До прикладу, в США поводженню з фінансами  дітей навчають з 9-ти років, в Ізраїлі – з 11-ти. Якщо ми хочемо виховати нову підприємницьку еліту, потрібно формувати правильне мислення вже у школі. Діти – це найважливіше середовище для інвестування коштів та часу.

unnamed (16)
unnamed (16)

Розпочнуть навчання з основ фінансової абетки. Із учнями також проведуть ділову гру, під час якої продемонструють методи «конвертів» та «тижневого планування бюджету».

- Гроші потрібно вміло використовувати у повсякденному житті, а також у бізнесовому, - розповідає викладачка курсу Тетяна Винник. – Під час занять курсу про фінансову абетку учні дізнаються не лише про формування сімейного бюджету, але й про використання грошових активів. А ще ознайомляться зі схемами фінансових пірамід, які нібито пропонують «вигідні» вклади. Тож школярі будуть мати важливу інформацією, яка вплине на їхній подальший вибір щодо витрачання коштів.

Побачити функціонування бізнесу на практиці учасники зможуть у рестораціях Тернополя. Фіінансовий консультант Володимир Обаль розбиратиме усе побачене та почуте під час таких візитів на моделі та етапи.

- Ґрунтуватиметься аналіз на конкретних прикладах бізнесменів, - говорить Володимир Обаль. – Акцент буде на рентабельності бізнесу, де дохід повинен перевищувати 30%. Адже із ідеєю потрібно вміти грамотно працювати, аби мати від неї результат.

unnamed (18)
unnamed (18)

На бесіду з учасниками школи підприємства прийдуть і управлінці закладів, які поділяться секретами ефективного менеджменту.  Про креативність даного процесу розповість викладач Ольга Мосій.

Завершать курс грою у створення власного бізнесу разом із викладачем Оленою Сороківською. Проект матиме лідера, команду, віртуальний банк. Також учасники відвідають телекомпанії міста, після чого складуть рекламні відео-ролики свого проекту.

- Ми хочемо максимально посприяти освоєнню підприємницьких навиків та соціальної відповідальності у школярів, - додає координатор проекту Катерина Міхайліді. – Окрім того, заняття допоможуть визначитись професійно та скласти особистий план для бізнесу. Викладачі приділятимуть особливу увагу розвитку лідерського потенціалу у дітей. А на прикладах бізнесменів діти познайомляться з рядом актуальних бізнес-професій.

unnamed (19)
unnamed (19)

Реєструватись для участі у дитячо-юнацькій школі підприємництва Business Kids можна у Facebook, а також за номером телефону – 068 767 92 58.  Школу засновують на базі дитячо-юнацького технопарку IT House.

Фото автора та з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео