Віра Олександрович

Шукати правду у Києві – іншого виходу нема, вважають тернопільські депутати (фото)

До керівництва держави вирішили звернутися обласні депутати на сесії 10 травня. Мовляв, іншого виходу для захисту інтересів громад немає.

Так, політики одноголосно прийняли звернення Тернопільської обласної ради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо перегляду порядку розподілу рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення між бюджетами всіх рівнів. У цьому зверненні, зокрема, йдеться (цитуємо): «Відповідно до Бюджетного кодексу України, до доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад віднесено тільки рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин місцевого значення. За користування надрами загальнодержавного значення 75% рентної плати вноситься до доходів державного і 25% - до доходів обласного бюджетів.

111111
111111

Експлуатація кар’єрів на території Тернопільської області, як і в цілому в Україні, має негативний вплив на довкілля, соціальну сферу та об’єкти інфраструктури населених пунктів. Зокрема, усі місцеві територіальні громади області, на територіях яких видобувається вапняк як особливо цінна для промисловості всієї держави мінеральна сировина, не отримують коштів за спеціальне використання цього природного ресурсу, оскільки Переліком корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 12.12.1994 р. за №827, він віднесений до корисних копалин загальнодержавного значення.

222222222222222222222222222222
222222222222222222222222222222

Надходження на місцевий рівень частини рентної плати незалежно від значення корисних копалин дає можливість компенсувати шкідливі наслідки діяльності гірничих підприємств і зацікавити об’єднані територіальні громади в освоєнні надр. Зважаючи на вказане, ми депутати Тернопільської обласної ради, просимо внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу частини рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення між бюджетами всіх рівнів у співвідношенні: до доходів загального фонду Державного бюджету - 65%, обласного – 25%, до інших місцевих бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) - 10%».

До того ж, сесія підтримала звернення Київської обласної ради до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, депутатів обласних і місцевих рад щодо зниження ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців спрощеної системи оподаткування.

Про те, що також відбувалося на сесії, читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото  автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео