Віра Олександрович

Скандал: що насправді відбувалося у Тернопільській міській раді (фото, відео)

unnamed (5)

Сесію міської ради у Тернополі сьогодні, 2 червня, міський голова Сергій Надал черговий раз проводив під крики «Ганьба» і «Зрадників геть».

unnamed (4)
unnamed (4)

Але, попри протистояння на сходах мерії, ситуативна більшість у 22 депутати все-таки встигла ухвалити близько 30-ти питань, причому 19 - із порядку денного і десяток – додаткових (їх проголосували першими на прохання мераприм.). Серед них – звернення до Президента і Уряду щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення (про це докладно «Терен» повідомить згодом – прим.).

[embed]https://youtu.be/jRnWJM2kZy8[/embed]

На екрані світилися то «21», то «22»

Усього в порядку денному було 193 проекти рішень. Серед них – і зміни до бюджету, і програми, і звіти керівників управлінь, і найбільше – земельних. Оскільки кворум зібрався «на межі» – лише 22-є присутніх, то питання часто доводилося переголосовувати, як тільки хтось забув натиснути на кнопку чи виходив із зали. Спершу свободівцю Івану Зіню стало зле, то це мало не завалило голосування за звернення проти скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Озвучення думок і перемовини затягнулися, зате у зал прийшла свободівка Наталя Паньків. Знову на екрані висвітлилися «22».

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MIhgsORm1o8&feature=youtu.be[/embed]

Уже об 11.30 на сесії ще раз оголосили перерву, адже у залі знову забракло кворуму. Мер, трішки зачекавши, таки оголосив про закриття засідання.

  • Ми внесли зміни до бюджету, а також зміни до кількох важливих програм, тому гроші надійдуть на ремонти закладів освіти і медицини, - каже міський голова. – Про дату наступного засідання буде оголошено згодом.

Люди підтримували «опальних»

Втім, усе найцікавіше насправді відбувалося поза формальним ходом сесії.

[embed]https://youtu.be/4aGFbBRFFYE[/embed]

Нагадаємо, про вірогідність протистоянь під міською радою правоохоронці знали, а тому вулицю Листопадову перекрили ще вранці. Усіх тернополян, які хотіли там пройти, обстежували патрульні із металодетектором. Тож уникнути бійок із тілесними ушкодженнями вдалося, але участь у сесії значна частина депутатів усе ж взяти не змогла. Йдеться про трьох екс-свободівців - Ігоря Турського, Романа Навроцького та Івана Сороколіта, а також представників фракцій Блоку Петра Порошенка і «Самопомочі». Вони підтримали колег, адже вважають дії блокувальників від «Свободи» порушенням закону.

unnamed (1)
unnamed (1)

  • На щастя, депутатський корпус навчився бачити картину об’єктивно, - каже пан Сороколіт. – Вони багать не нас трьох особисто, а закон і порушення закону. І чудово розуміють: якщо в порушення закону хтось може перешкоджати депутатській діяльності, а це – серйозний злочин! Навіть невчасна відповідь на депутатське звернення, вже є перешкоджанням депутатській діяльності. Але коли фізичне перешкоджання – то це… взагалі…
  • unnamed (3)
    unnamed (3)

  • unnamed
    unnamed

Додамо, у залу зайшло чимало звичайних тернополян. Вони також підтримували «опальних». Дивувала у цій ситуації поведінка тепер уже екс-батькіщинівця Андрія Артимовича, який весь час намагався стримати найактивніших, причому доволі нахабно. Так само він поводився і під час розгляду питань. Весь час вигукував: «Не треба доповідати! Голосуємо!», як тільки до трибуни виходив той, хто готував питання.

[embed]https://youtu.be/g1IOCDAdIaE[/embed]

Головко притягнув до зали Торожнюка

Зауважимо, у Тернополі за останні 2 місяці протистояння через проведення сесій міської ради відбувалися уже втретє (плюс – двічі її переносили – прим.). Але засідання 2 червня фактично відбулося, тому причин для перевиборів ради начебто і немає. Адже законні рамки вимагають 3-місячної бездіяльності органу місцевого самоврядування.

Проте очевидно спірним є нинішнє голосування на межі кворуму – для ухвалення рішень весь час потрібно було 22 «за», але частина депутатів постійно залишала залу, хтось тиснув кнопку за сусіда. Розвіяти сумніви у цій ситуації мали б юристи.

Скажімо, підчас голосування за зміни до бюджету присутні спостерігали вкрай дивну картину: народний депутат від «Свободи» Михайло Головко так «впросив» до зали свободівця Романа Торожнюка, що той сидів за столом «як з хреста знятий».

[embed]https://youtu.be/dionPA5FkrE[/embed]

Так, питання бюджету – важливе, але чи допустимі такі дії? Адже Роман Торожнюк за жодне інше питання не голосував. І після того «за» відразу із зали втік.

unnamed (2)
unnamed (2)

Дії поліції також не нам критикувати. Правоохоронці були максимальним числом, у бронежилетах, із собаками і металодетекторами. Навіть головний поліцейський краю Олександр Богомол прийшов ситуацію оцінити. Єдиний ляп - частина депутатів так і не пройшла до зали!  Як тільки «опальні» підходили до «коридору», їм відразу перекривали дорогу… поліцейські. І пояснення у них було – унікальне: «Ми вас охороняємо!».

Словом, далі буде…

Фото і відео автора

Довідка. Список депутатів, присутніх на сесії: - міський голова Сергій Надал (секретар ради Віктор Шумада пройти не зміг – прим.). - «Народний контроль»: Володимир Бліхар, Вікторія Шараськіна, Петро Болєщук. - «Радикальна партія»: Святослав Півторак, Оксана Яциковська. - «Громадянська позиція»: Андрій Ткаченко, Петро Ландяк, Любомир Балук, Андрій Газилишин. - колишня фракція ВО «Батьківщина»: Петро Поворозник, Володимир Гринда, Наталія Шоломейчук, Андрій Артимович.

unnamed (6)
unnamed (6)

- ВО «Свобода»: Олег Климчук, Михайло Сиротюк, Назарій Редьква, Володимир Стаюра, Марія Баб’юк, Галина Гевко, Олег Шморгай, Іван Зінь (його замінила Наталія Паньків), Роман Торожнюк (брав участь в одному голосуванні)

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео