Оксана Бучко

На Тернопільщині шукають родичів лицарів ОУН і УПА для нагородження

нагорода орден ОУН УПА

Більшість лицарів ОУН і УПА не отримали заслужених нагород. У списках таких героїв – 525 осіб з Тернопільщини. Серед них – значна частина жінок.

Відшукати родичів героїв, щоб вручити їм нагороди планують представники координаційної ради з вшанування пам'яті нагороджених лицарів ОУН і УПА спільно Тернопільською облрадою.

- Загальна кількість нагороджених у списках – 1100, із них 525 – з Тернопільщини, і ще 40 – під знаком питанням, - каже президент благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич. - Проблема в тому, що багато наказів не збереглось. До прикладу, уродженець з Тернопільщини під псевдо «Ясмін» фігурує у списку відзначених Бронзовим хрестом заслуги, а наказу про це немає. Тому потрібно проводити дослідження, спілкуватись з місцевими жителями сіл та піднімати архіви.

DSCN0007
DSCN0007

У координаційну раду входять більше 400 істориків та краєзнавців, серед яких представники Українського інституту національної пам’яті, Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал», Всеукраїнського братства ветеранів ОУН-УПА та інших організацій. Окрім пошуку родини героїв, учасники займаються організацією виготовлення відзнак, супровідних документів і підготовкою урочистих заходів з нагоди вручення нагород. Також у планах видати книжку із розповідями родичів героїв.

- Нагороди виготовлятимуть українські виробники, зберігатимуть відзнаки у музеях, - додає координатор проекту Сергій Волянюк. – В Інтернеті є списки відзначених. Серед них з Тернопільщини уродженець Петриків під псевдо «Стріла», що займався спецопераціями пошуку агентів Гестапо, уродженка Березовиці Дарка, що працювала секретарем в генштабі воєнної округи «Лисоня» та багато інших визначних постатей краю.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео