Оксана Бучко

Котельні на торфі у Тернополі продовжать будувати, попри приписи та незадоволення жителів (фото, відео)

DSCN9629

Припис екологічної інспекції керівник КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак не вважає підставою для припинення будівництва котелень на торфі. Почути думку жителів він погодився на громадських слуханнях. На цей час будівництва не зупинять.

Нагадаємо, котельні на торфі розпочали будувати у житлових зонах Тернополя ще взимку.

- У жодному місті немає торф'яних котелень поблизу будинків, - каже тернополянка Юлія Мамчак, біля будинку якої на вул. Київській споруджують одну з котелень. - Їх будують на обїзній чи у промислових районах. У Тернополі одну з таких котелень будують за 50 м від житлових будинків. Попередньо ніхто не збирав громадських слухань.

DSCN9643
DSCN9643

DSCN9614
DSCN9614

Тернополяни звертались в Держекоінспецію, яка склала припис про заборону експлуатації та реалізації проектів по котельнях на торфі за адресами: вул. Київська,3, вул. Франка,16, вул. Купчинського,14а, вул.Лемківська,23, вул. Л.Українки,4, вул. Живова,12, вул. Просвіти,9.

- Інвестором проекту є ТОВ «Тернопільтепло», серед засновників яких є родич мера, - додає Юлія Мамчак. – Тому не дивно, чому реакції на заборону немає. Ми готові блокувати будівництво. Адже речовини при розчепленні торфу – це бомба, яка падає на легені тернополян.

теплокомуенерго
теплокомуенерго

Проект зведення котелень директор КП «Тернопільтеплокомуненерго» Андрій Чумак називає впровадженням мультипаливного режиму в Тернополі.

- Припис Держекоінспеції не забороняє будівництва, його виконання відповідно законодавству не є обовязковим, - каже Андрій Чумак. –Перевірки не дали негативних висновків. Це підтверджує, що проект не становить небезпеки. Ми готові вислухати жителів на громадських слуханнях. Про припинення будівництва потрібно подумати.

DSCN9638
DSCN9638

Громадські слухання обіцяли організувати через тиждень почергово у кожному житловому районі, де будують котельню.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FQnNOVldtW0&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео