Віра Олександрович

Тернопілля: як поважна мудра «пані» відзначає своє 920-річчя (фото, відео)

Основне (Copy)

Одне із найстаріших міст Тернопільщини, головне місто найбільшої у нашому краї об’єднаної територіальної громади, одне із міст-переможців акції «7 чудес України: міста та містечка» — славна Теребовля святкує поважний ювілей — 920 років!

Власне, розпочалися святкування ще 7 липня у Молодіжному парку із купальських забав. У суботу на стадіоні «Колос» стартували матч аматорських команд із волейболу і шаховий турнір. Але головні заходи із нагоди 920-ліття відбуваються сьогодні, 9 липня. Так, о 12:00 у неділю біля міської ратуші відбулася урочиста частина свята із привітаннями, театралізованим дійством і фестивальною ходою.

[embed]https://youtu.be/qxdI9NmBrrY[/embed]

На сходи перед будівлею міської ради, окрім акторів, які грали ролі князя Василька і його родини, вийшли також ті, хто зображав відомі історичні постаті. Усі вони залишили свій слід у долі Теребовлі. Зробив це і полковник реєстрового козацтва, полковник корсунський, командир корпусу визвольної армії Станіслав Морозенко із побратимами.

[embed]https://youtu.be/CI6UrcYtZUQ[/embed]

Роль Софії Хшановської виконувала письменниця із Теребовлі Наталка Михно. Нагадаємо, у 1674-му, враховуючи небезпеку подальших нападів турків, польський сейм ухвалив рішення додатково зміцнити фортецю у місті. Її комендантом і призначили Яна Хшановського. Софія (справжнє ім'я Анна Дорота фон Фрезен) була його дружиною. Ця мужня жінка пообіцяла вбити його, а потім саму себе, якщо той здасть твердиню туркам.

[embed]https://youtu.be/JeJIcDc_yR0[/embed]

Згодом слово взяв міський голова Теребовлі Сергій Поперечний.

[embed]https://youtu.be/537eLsmcm2s[/embed]

Серед поважних гостей свята були: бургомістр гміни і міста Любомєжа В’єслав Зіолковські, а також війт гміни Конопніца Мірослав Жидек. Поляки щиро привітали і старовинне місто і його жителів. Окрім того, саме їм надали честь перерізати символічну стрічку на пам’ятному знаку міст-партнерів Теребовлі.

[embed]https://youtu.be/zTht9k0SjnQ[/embed]

У святковій ході, що пройшла центральною вулицею містечка, взяли участь учасники художніх колективів, спортивних секцій і клубів, активісти Молодіжної міської ради тощо.

[embed]https://youtu.be/EXlv5sFrzjM[/embed]

До речі, до організації свята залучили студентів Теребовлянського училища культури. Сценарій дійства створила заступник міського голови Людмила Колісник.

[embed]https://youtu.be/fmAAnnaANOE[/embed]

Уздовж дороги вишикувалося чимало теребовлянців. Більшість із них якраз вийшли із храмів після недільної Служби Божої.

[embed]https://youtu.be/6DcH8a1-Uq0[/embed]

Раніше святкування Дня міста у нас «віддавало», знаєте, такою радянщиною, - визнає Сергій Поперечний. – Але кілька років тому ми вирішили орієнтуватися уже на нові традиції і тенденції. Часто прислухаємося до ідей, які пропонують представники Молодіжної міської ради.

[embed]https://youtu.be/NCvwOK9DZuM[/embed]

Друга частина свята відбудеться уже у Молодіжному парку. На розважальне дійство «Княжий бенкет» усіх запросять о 18 годині. Кажуть, тоді на святкування приїдуть і керівники Тернопільських обласних ради і адміністрації. Отже, на ті урочистості ще можуть встигнути усі охочі!

Високі гості (Copy)
Високі гості (Copy)

Вояки різного часу і поколінь (Copy)
Вояки різного часу і поколінь (Copy)

Князь_Василько (Copy)
Князь_Василько (Copy)

Бандера (Copy)
Бандера (Copy)

Памятний знак_партнери (Copy)
Памятний знак_партнери (Copy)

Подарунки польським гостям (Copy)
Подарунки польським гостям (Copy)

Спеціальний памятний знак (Copy)
Спеціальний памятний знак (Copy)

Початок_ходи (Copy)
Початок_ходи (Copy)

Святкова хода (Copy)
Святкова хода (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео