Орест Сарматський

Чому інвалід Паша Винник не зміг у Тернополі подивитися у вічі Президенту Петру Порошенку? (фоторепортаж)

zastavka

Як глава держави передавав тернопільським поліцейським ключі від автомобілів

Тернопіль. Останній робочий день тижня. Одинадцята ранку. Театральний майдан оточений людьми в поліцейські формі. Навколо окремі групи осіб в цивільному. У декого з них з вух під комірець сорочок тягнеться складений у пружинку дротик. Біля металошукачів по периметру майдану – черга. Нікого не пускають. Міцної статури чоловіки пояснюють перехожим, що мовляв, через годину-другу майдан можна буде пересікати, а зараз ні. Тернополяни відверто нервують. На самому ж майдані стоять 18 новеньких японських «Оутлендерів». Шикуються поліцейські, нацгвардійці, окремим коридором запускають голів райдержадміністрацій, працівників апарату ОДА, управлінь та відділів. До рамки, де стоять із металошукачами цивільні, під’їжджає на інвалідному візку чоловік. Поруч з ним - дівчинка та жінка. Інвалід каже, що хоче на майдан. Люди в цивільному йому щось говорять і він через декілька хвилин розвертається.

 

DSC_7233
DSC_7233

DSC_7253
DSC_7253

e02
e02

DSC_7288
DSC_7288

DSC_7315
DSC_7315

- Я приїхав із Полтавської області Кременчуцького району, із села Новоселівка. Звати мене Паша Винник. Почув, що буде Президент, то хотів з ним побалакати, але не пускають, - каже кремезний чоловік без лівої руки та лівої ноги. – Мене 13 років тому два поїзди інвалідом зробили, потрапив під один – руку відтяло, відкинуло на іншу колію, а там йшов зустрічний і ногу відрізало, як бритвою. Біда та й годі… Сюди з жінкою приїхав, Людою, з дочкою Анею, 5 років має. Не можу правди ніде знайти, Всюди мною попихають. Борги страшні маю – 26 тисяч гривень. Паспорт – у заставі. Важко жити на пенсію у 1312 гривень на місяць, то жебракую. Я хотів би Президенту про свою долю розказати, може пізніше допустять…, - каже Паша.

DSC_7298
DSC_7298

DSC_7313
DSC_7313

 

DSC_7323
DSC_7323

DSC_7354
DSC_7354

DSC_7223
DSC_7223

Поступово майдан заповнюється тими, кого, видно з усього, іногородня, переважно російськомовна охорона пропустила. Намагається пройти ще один інвалід. Це – депутат обласної ради Олександр Башта. Після перемовин із охороною він їде повз поліцейські автомобілі у напрямку театру. Згодом на візку виїжджає аж під театральні двері. До нього підходять молодики. Щось активно жестикулюють. Олександр Башта від’їжджає від них, прямує на майдан і зупиняється біля голови облради Віктора Овчарука.

DSC_7275
DSC_7275

О 13.50 чути вищання автомобілів. Хвилина - і з чорного «Мерседесу» виходить Петро Порошенко. Мить – і вже біля нього голова ОДА Степан Барна. Обидва йдуть на Театральний майдан. До Президента, карбуючи крок, підходить начальник обласної поліції Олександр Богомол і віддає честь. Розпочинається церемонія передачі поліцейським службових автомобілів. - Я дякую депутатам, які проголосували за виділення коштів для правоохоронних органів, Національної поліції, Національної гвардії, - каже Петро Порошенко. – Децентралізація повернула гроші на місця, територіальним громадам, сьогодні у сім разів виросли бюджети розвитку обласних центрів, міст, сіл і селищ, в тому числі і в Тернополі. І дуже важливо, що порядок і безпеку на наших вулицях будуть охороняти підрозділи новітньої патрульної поліції.

Нині рівень довіри до правоохоронних органів перевищує далеко за 50 відсотків. І це – результат рішучої реформи у правоохоронній сфері. Тому ми і її підтримуємо і саме тому нині робимо все можливе, аби правоохоронці мали можливість ефективно виконувати свої функції. Виділили 1,5 млрд грн із загального фонду і майже 1 млрд грн із вилучених у Януковича коштів піде на Національну поліцію для рішучої боротьби із злочинністю. Мені приємно, що Тернопільська область є одним із лідерів у сфері відкриття поліцейських пунктів, доступності і прозорості діяльності поліції. Це - результат спільних наших з вами зусиль, - сказав Президент.

Одним за одним представники поліцейських відділень та відділів підходять до Глави держави, який вручає їм сертифікати та ключі від машин. Раптом із рук капітана-поліцейського на майданівську бруківку, встелену відомим виробником, падає сертифікат, скло розбивається. Пауза. – Це на щастя, на щастя. - Ніяково кажуть поліцейські, які вже отримали сертифікати. Порошенко йде фотографуватися із ними, потім підходить до тернополян. Каже що реформи йдуть активно, багато чого буде здійснено вже у вересні – і в сфері пенсійній, і в освітній та в медицині. Охорона відтісняє журналістів, які намагаються зафіксувати емоції жителів міста. Через 12 хвилин Петро Порошенко добирається до чорного «Мерседеса», махає на прощання рукою у зникає в салоні.

За стіною охорони і натовпу сидить в інвалідному візку одноруко-одноногий Паша Винник. – Так і не допустили…А я ж нічого не просив би, - каже чоловік. - Просто хотів йому в очі подивитися, та й усе. Їдемо до церкви, Аню, - каже інвалід і розвертає візочок, який штовхає маленька дівчинка.

final1
final1

14.31. Тернопіль. Театральний майдан. Апогей літа 2017-го… Фото – автора

Вибір читачів за тиждень

Відео