Віра Олександрович

Чи справді тернополянину відмовили у посаді через… партійність? (фото)

Башта_основне

Диплом за спеціальністю «льотчик-інженер», а також служба в армії на посаді льотчика (із грудня 1986 року до листопада 1988-го) не допомогли Олександру Башті обійняти посаду, про яку той мріяв.

Про те, що депутат Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» подав особисте прохання керівництву краю і повідомив у ньому, що хоче очолити патрульну поліцію Тернополя, «Терен» докладно писав ТУТ. Олександр Башта так вчинив, незважаючи на те, що 24 серпня 1992 року при виконані польоту на параплані отримав травму хребта і з того часу пересувається на візку (інвалід I групи – прим.). Натомість медична карта про стан здоров'я – є одним із основних документів, необхідних для кандидата при вступі у поліцію.

На власній сторінці у «Фейсбук» тернополянин вчора, 4 вересня, зробив такий запис (цитуємо): «Сьогодні мені зателефонував особисто Антон Геращенко, той - що радник пана Арсена Авакова у поліції і одночасно - нардеп. Антон повідомив, що через мою інвалідність я не можу бути начальником управління патрульної поліції у Тернополі. Мою кандидатуру через це навіть не розглядали... Шкода...».

Башта_ФБ
Башта_ФБ

Втім, головну причину відмови Олександр Башта все одно вбачає не у своїй інвалідності, а в… партійній приналежності. Такої ж думки чимало його колег із ВО «Свобода», які відразу перепостили у соціальній мережі допис тернополянина. Схоже, вони взагалі не бачили переліку вимог, які висувають до кандидатів при вступі у поліцію (читайте нижче – прим.).

До речі, «спецперевірка» при прийомі до лав МВС передбачає не лише аналіз кандидата на наявність судимостей, а й його активність у соціальних мережах. Варто нагадати, що Олександр Башта має далеко не один профіль і дуже активно їх використовує. Фізичну підготовку депутат, попри свою інвалідність, дійсно має непогану. Він колись серйозно займався тенісом, навіть працював тренером. Багато разів брав участь у змаганнях для інвалідів. І не тільки із тенісу, а й з плавання. Навчався у Тернопільському педагогічному інституті на кафедрі фізичного виховання. Має звання «майстер спорту України». У хорошій фізичній формі намагається підтримувати себе й досі – займається на тренажерах, які сам для себе розробив і змайстрував.

bashta-6
bashta-6

Втім, була і ще одна причина для відмови. Нагадаємо, народився депутат 16 травня 1961 року (ця довідка є ТУТприм.), тобто йому уже виповнилося 56 років…

До речі, нещодавно стало відомо, що новим очільником тернопільських патрульних стане Михайло Білецький (читайте ТУТ прим.).

Фото із відкритих джерел

 Вимоги до кандидатів у Національну поліцію України

  1. Потрібно заповнити спеціальну анкету. Зробити це можна онлайн. Усі поля потрібно заповнювати у певному порядку - зверху вниз. Інакше ви не зможете обрати населений пункт, у якому хочете пройти набір в патрульні або слідчі.
  2. Щоб анкету схвалили, є певні вимоги: - громадянство України; - вік від 18 до 55 років; - відсутність судимостей; - знання української мови; - повна середня освіта.

Якщо дані, зазначені вами в анкеті, відповідатимуть вимогам МВС, вас запросять на другий етап - тести. Експерти перевірять вашу здатність логічно й аналітично мислити.

  1. Третій етап - медичний огляд. Лікарі визначать, чи дозволяє ваш фізичний і психологічний стан працювати поліцейським.
  2. Іспит із фізичної підготовки. Він передбачає, що ви покажете результати не гірші, ніж ті, що вказані нижче. Для чоловіків: - біг на 1000 метрів за 3 хвилини 30 секунд; - біг на 100 метрів за 13,3 секунди; - підтягування - 12 разів.
  3. П'ятий етап - психологічні тести. Професійні психологи визначать, чи можна вам довіряти зброю і чи здатні ви працювати з людьми.
  4. Останній етап – у МВС перевіряють минуле кандидата. Це називається «спецперевірка» (наявність судимостей, активність у соціальних мережах та ін.).

Перелік необхідних документів: - заява про бажання служити в національній поліції; - паспорт громадянина України; - особиста карта; - автобіографія; - фотографії 9 х12; - декларація доходів за попередній рік; - копія трудової книжки (за наявності); - копія документів про освіту; - копія військового квитка (для військовозобов'язаних/ військовослужбовців); - медична карта про стан здоров'я.

Вибір читачів за тиждень

Відео