Оксана Бучко

Тернополян без згоди призначають поручителями в отриманні кредиту

CreditCard-Trap2

Кредити «Швидкі гроші» оформлюють настільки «швидко», що кредитори не потребують ні згоди поручителів, ні їхнього підпису. А повідомлення даних клієнта, який отримує кредит, достатньо для дзвінків з вимогою оплатити борг. Такі «сюрпризи» у телефонному режимі для тернополян стали не поодиноким випадком.

- До мене надходять дзвінки з вимогою оплатити кредит чоловіка, - говорить тернополянка Анжела (прізвище відоме, - прим. авт.). – Я не підписувала жодних документів і не повинна вислуховувати про обов’язки щодо сплати боргів. Дивує така процедура.

Інша жителька Тернополя Василина (прізвище відоме, - прим. авт.) розповіла, що поручником стала навіть не близькій людині, а своїй знайомій.

- Мене повідомили про поручництво у телефонному режимі і почали одразу вимагати оплати, - каже дівчина. - Розмову вели таким чином, аби зробити психологічний тиск. Коли я зауважила так званому кредитору, що процедура некоректна, у відповідь почула про те, що його усе влаштовує. Мені шкода необізнаних людей, які отримують подібні дзвінки.

Як рекомендує юрист Олена Степанова, такі телефонні розмови слід записувати на диктофон та звертатись в правоохоронні органи із заявою про вчинення злочину (вимагання). Тернополянам нагадують, призначати особу поручником в отриманні кредиту можна лише за її згодою і після підписання відповідної угоди (ст. 553 Цивільного Кодексу України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео