Порушення з боку ТВК могли повпливати на результати виборів на Тернопільщині

229518

Територіальні виборчі комісії (і як наслідок - дільничні виборчі комісії) масово порушували чинне законодавство.

Це могло повпливати на результати виборів до Зборівської, Лановецької, Саранчуківської та Хоростківської ОТГ, де 29 жовтня проходило голосування за голів та депутатів обєднаних територіальних громад.

Практично ніде не було виготовлено обов'язкових агітаційних матеріалів, відповідальність за які Закон покладає на ДВК.

Так, пп.3 п.2 ст.26 Закону передбачає: ДВК забезпечує можливість ознайомлення виборців з відомостями про кандидатів у депутати, зареєстрованих у відповідному виборчому окрузі, та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости а також з рішеннями, опублікованими або оприлюдненими в інший спосіб Центральною виборчою комісією, відповідними територіальними виборчими комісіями, власними рішеннями та повідомленнями.

Крім того, ні Зборівська, ні Лановецька ТВК не опублікували список членів дільничних виборчих комісій, як того вимагає п.8 статті 23 Закону: Рішення про утворення дільничної виборчої комісії оприлюднюється територіальною виборчою комісією, що утворила дільничну виборчу комісію, з відомостями про її склад у місцевих засобах масової інформації або в інший спосіб, визначений цією територіальною виборчою комісією, не пізніше наступного дня з дня утворення дільничної виборчої комісії. Рішення про зміни у складі дільничної виборчої комісії оприлюднюється у порядку та у строки, встановлені цією частиною, однак не пізніше останнього дня перед днем голосування.

Єдина ТВК - це Хоростківска, яка справно виставляла всі свої документи на «Фейсбуці».

З одного боку, ці порушення можна вважати не критичними, однак в правовій державі не допускається анінайменшого нехтування законодавства. Тим більше, що живемо вже три роки «по-новому».

Відсутність належного матеріально-технічного забезпечення, зокрема у Закарпатській, Сумській, Тернопільській та Донецькій областях відмітили і в ОПОРІ.

Вибір читачів за тиждень

Відео