Віра Олександрович

У Тернополі туристів приймають 29 готелів і аж 45 ресторанів  (фото, відео)

Початок (Copy)

Унікумом можна вважати начальника міського управління стратегічного розвитку Юрія Дейнеку. Чому? Тому що його фактично ніколи не сварять на сесіях міської ради. Більше того, депутати навіть знаходять за що похвалити цього чиновника.

Сталося це і під час останньої сесії. Юрій Дейнека доповідав із кількох питань. Зокрема, «Про виконання Програми розвитку міжнародного співробітництва і туризму міста Тернополя на 2016-2018 рр. у 2017 році». Цей звіт депутати без суперечок взяли до відома, причому підтримали це 24 голосами «за».

Дейнека (Copy)
Дейнека (Copy)

До речі, нікого із депутатів не здивувало, що до досягнень залічили макет довоєнного Тернополя, що біля Архикатедрального собору, а також - макет парафіяльного костелу, що навпроти ЦУМу. Хоча це була ідея – не влади, а групи активістів. Причому виконали ці «родзинки» завдяки коштам благодійників.

[embed]https://youtu.be/EId0RfyvICU[/embed]

На всі заходи і роботи виділили 900 тис. грн

У 2017 році із міського бюджету на «Програму розвитку міжнародного співробітництва і туризму міста Тернополя» виділили 900 тис. грн. На дату - 15.11.2017 року використали 830 тис. грн із цієї суми. Отже, що ж такого хорошого, на думку Юрія Дейнеки, сталося за ці гроші у місті торік? Пропонуємо перелік вказаних ним успіхів у цій сфері:

Тернопіль співпрацює із 28 муніципалітетами європейських та інших міст. Серед них - міста-побратими, із якими урочисто укладені Присяги про побратимство: Хожув (Польща), Батумі (Грузія), Тарнув (Польща) і Тирасполь (Молдова).

Партнерські міста: Ельблонг (Польща), Радом (Польща), Новотомишльський повіт (Польща), Вільянді (Естонія), Шумен (Болгарія), Слівен (Болгарія), Ялова (Туреччина), Мурсія (Іспанія), Суленцінський повіт (Польща), Таураге (Литва), Єлєня Гура (Польща), Ниса (Польща), Плонськ (Польща), Сувалки (Польща), Апостолес (Аргентина).

Дружні міста: Люблін (Польща), Йонкерс (США), Торонто (Канада), Касторія (Греція), Бжег (Польща), Ольштин (Польща), Соколов-Подляський повіт (Польща), Парма (США), Прудентополіс (Бразилія).

  • Забезпечили перебування представників міст-побратимів і партнерських міст та іноземних делегацій в міжнародних заходах у Тернополі;
  • У рамках Днів Європи і 25-тиріччя співпраці Тернополя з Ельблонгом в Українському домі «Перемога» організували художні виставки митців Ельблонга «780 років м. Ельблонг» і «Немає незалежної Польщі без незалежної України – Єжи Гєдройць і культура в українському контексті»;
  • Фестиваль «Файне місто» 20-23 липня зібрав іноземних учасників із Нідерландів, Фінляндії, Німеччини, Чехії тощо.
  • Міжнародний дитячо-юнацький турнір із футболу в Тернополі 14-17 серпня. Участь в турнірі взяли команди партнерських міст - Батумі (Грузія) і Таураге (Литва);
  • 25-27 серпня місто приймало етапи Чемпіонату світу і Європи з водно-моторного спорту;
  • У святкуванні Дні міста Тернополя 26-29 серпня взяли участь представники 11 партнерських міст і повітів та двох дипломатичних установ – Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку та Генерального консульства Чеської республіки в Львові.

Візит Віктора Шумади також став пунктом звіту

Делегації із Тернополя також брали участь у культурних, спортивних і освітніх міжнародних заходах та зустрічах за кордоном. Що цікаво, до цього переліку включили навіть візит секретаря міської ради Віктора Шумади до КНДР із метою розширення співробітництва, хоча це була ініціатива партії, яку він представляє.

Про співпрацю із дипломатичними установами іноземних держав та українськими дипломатичними установами за кордоном також було що сказати.

Зокрема, 2 березня відбулася зустріч із делегацією Посольства Бразилії, - звітує Юрій Дейнека. - На зустрічі розглядали питання підготовки до святкування 25-ї річниці переселення українців до Бразилії, налагодження співпраці з університетами міста щодо навчання бразильських студентів у Тернополі.

Дейнека (Copy)
Дейнека (Copy)

Окремий пункт доповіді - співпраця із закордонними українцями. Серед найцікавішого - налагодження контактів і надсилання листів про наміри встановлення партнерських відносин з містом Прудентополіс (Бразилія), французьким Сен Жиль Круа де Ві і американським містом Парма (штат Огайо, США).

Не відстають у налагоджені контактів і освітні заклади Тернополя. Зокрема, школа №8 і гімназія №2 міста Ниси реалізовують спільний проект. Окрім того, учні і вчителі школи №5 взяли участь в українсько-литовському проекті «Удосконалюй себе та надихай світ навколо» у партнерському місті Таураге (Литва).

Туризм стає однією із провідних галузей економіки міста, - стверджує Юрій Дейнека. - Як наслідок, розвиток сфери гостинності визначили як один з стратегічних напрямів формування конкурентоспроможної економіки міста в межах «Плану стратегічного розвитку міста Тернополя до 2025 року».

Розкопки проводять «спільними зусиллями із громадою»

Похвалився чиновник відновленням роботи КП «Туристично-інформаційний центр міста Тернополя». Його презентували 27 вересня 2016 року – у Міжнародний день туризму.

Протягом останнього часу встановили на історичних і визначних спорудах міста 7 анотаційних дощок із QR-кодами українською та англійською мовами, а також із шрифтом Брайля, які розповідають і показують, як виглядав Тернопіль у минулому, - додає чиновник. - Біля Архикатедрального собору встановили макет довоєнного Тернополя, а також макет парафіяльного костелу біля ЦУМу.

Спільними зусиллями із громадою, за словами пана Дейнеки, ведеться активна робота щодо проведення розкопок і дослідження підземель міста (зокрема, підземелля Тернопільського замку, Архикатедри тощо), їх облаштування для проведення екскурсійних турів.

Окрім того, вдалося взяти участь у 20 місцевих, національних, міжнародних туристичних виставках і 4 міжнародних заходах за кордоном,- звітує він. - Зростає як кількість туристів у місті, зокрема іноземних, так і надходження від туристичної діяльності до міського бюджету.

Початок (Copy)
Початок (Copy)

Окрім того, протягом останніх років кількість суб’єктів господарювання у Тернополі, які обслуговують туристів, стабілізувалася (див. таблицю унизу – прим.).

Кількість об’єктів туристичної інфраструктури у Тернополі

Роки Готелі і хостели Ресторани Туристичні фірми
2013 25 37 51
2014 26 38 60
2015 26 39 66
2016 28 45 85
2017 (9 міс.) 29 45 85

Що цікаво, комунальне підприємство «Туристично-інформаційний центр Тернополя» за друге півріччя 2016 р. і 9 місяців 2017-го мало прибуток, але усі гроші спрямувало на оновлення матеріально-технічної бази, погашення збитків отриманих від діяльності за минулі роки, ще частина пішла на оплату штрафів за попередні періоди (2015-2016 рр.).

 

Окрім того, на сесії міської ради відбулося таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео