Жителі Тернопільщини та Хмельниччини побраталися на Збручі (відео)

27331982_210538966176852_8867841500761620385_n

Уже традиційно 22 січня жителі Тернопільської та Хмельницької областей, як і всі українці, відзначили День Соборності.

Провели свято на межі двох областей по річці Збруч, де колись пролягав кордон між Австро-Угорщиною та Російською імперією.

- Ми почали формуватися 99 років тому, як єдина ціла Українська держава. І хочу сказати, що та боротьба, яка була до, і та боротьба, яка триває 99 років і те, що сьогодні відбувається в цілому в нас, повірте, це потрібно тільки нам з вами – українцям, - каже Іван Чайківський  голова Тернопільської обласної організації «Аграрної партії»

Представники «Аграрної партії» Тернопільщини та Хмельниччини привітали одне одного за національним звичаєм короваєм та снопами. Після чого вони утворили живий ланцюг, який символічно поєднав дві області.

- Сотні, тисячі років ми йшли до сьогоднішньої нашої епохи, яка почалась з 1991 року. Але підвалини ці починалися ще з Київської Русі, продовжувалися справжньою національно-визвольною боротьбою наших славних козаків на чолі з Богданом Хмельницьким. І завершальним етапом було те, що дійсно в 1919 році об’єдналась УНР із ЗУНР. І це все в комплексі дало можливість нам стати незалежною українською державою, - Сергій Іващук голова Хмельницької обласної організації «Аграрної партії»

Учасники заходу кажуть, що нарешті 22 січня 1919 року українці почали втілювати свою одвічну мрію про вільне життя в самостійній соборній незалежній державі, і дуже важливо пам’ятати цей день та розуміти скільки довелося пережити нашій нації, перш ніж вона виборола свою незалежність

- Молодь фактично і була ініціатором проведення цього заходу, тому що ми вже самі розуміємо, що без нашої пам’яті, без наших традицій, без знання того, що відбувалося колись в історії і якщо ми ці всі сторінки не перегорнемо і не побачимо які були, ми нової держави не побудуємо, - каже хмельничанин Валентин.

- Це об’єднання усього: і землі, і того, що наші пращури придбали для нас. Ми їм дуже за це все вдячні, - розповідає  жителька Тернопільщини Оксана.

Нагадаю, саме 99 років тому проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.

[embed]https://youtu.be/pFZ2Yvdzifw[/embed]

Відео: Богдан Колесов

Вибір читачів за тиждень

Відео