Віра Олександрович

Тернопіль: про п’яних таксистів можна повідомляти анонімно (відео)

Таксі

Посилити боротьбу із порушниками Правил дорожнього руху планують на Тернопіллі. Деякі заходи патрульні впроваджують уже тепер, а решту планують втілити після внесення змін до деяких законів і підзаконних актів.

Нагадаємо, в області торік сталося 214 дорожньо-транспортних пригод (ДТП) із потерпілими (без врахування закритих – прим.). Зростання кількості ДТП, порівняно із попереднім роком, становить 1,4 %. Причому було 49 аварій, в яких загинули люди. Через це, зокрема, на Тернопіллі передбачили розширення «поля діяльності» для патрульних поліцейських. Їхні авто тепер водії все частіше помічатимуть на дорогах краю. І штат та кількість патрулів планують  збільшувати.

[embed]https://youtu.be/8s6MMggqEzE[/embed]

- Якщо торік ми мали 5 патрулів, то тепер їх буде вже 10, - каже начальник управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдан Шевчук.

До того ж, додадуться ще й піші патрулі. Їх у Тернополі буде аж 13. Ці групи патрулюватимуть криміногенні райони міста. Маршрути постійно змінюватимуть – залежно від потреб.

- Таке чергування триватиме від 18 години до 1:30 ночі, - уточнює головний патрульний краю. – Кожен патруль матиме чітко визначений квадрат. Вони отримуватимуть орієнтування і діятимуть за обставинами.

Одними із найбільших порушників правил дорожнього руху нині є таксисти. «Терен» уже писав про факти, коли водіїв із «шашечками» і напідпитку ловили, і в наркотичному сп’янінні. Проте через зміни, внесені останнім часом до законодавства, зупиняти транспорт патрульним тепер можна лише тоді, коли для цього є очевидні причини – машина у розшуку, побите авто, порушення правил ПДР тощо.

[embed]https://youtu.be/i8vgh9bFRHU[/embed]

Втім, вплинути на таксиста, який недбало ставиться до своїх обов’язків, таки можна. Поліцейські просять усіх, у тому числі пасажирів таксі, повідомляти про подібні випадки на «гарячу лінію» 102. Це можна робити і анонімно. Така заява вже є підставою для оголошення орієнтування і перевірки «фігуранта».

Окреме питання – водії на «євробляхах». Коли вони вчиняють порушення, то з’ясувати власника авто і притягнути його до відповідальності – дійсно складно.

26904277_1858791500829176_5964072124145239593_n
26904277_1858791500829176_5964072124145239593_n

- Наразі ми користуємося базою митниці. Вони ж фіксують, як і коли перетнув кордон той чи інший автомобіль, - пояснює Богдан Шевчук. – Окрім того, якщо це авто вже було учасником якихось автопригод, то цей факт теж уже є у нашій базі. Тож частину порушників ми виявляємо швидко.

До речі, Богдан Шевчук щиро сподівається на те, що у 2018 році внесуть ще кілька правок у закони. Тоді ловити порушників стане легше, особливо таких, хто хильнув чарку. Так, на території краю почнуть створювати «фільтраційні пункти», куди патрульні матимуть право скерувати будь-якого водія. Там його змусять пройти перевірку на вміст алкоголю. Така практика давно існує за кордоном і дає хороші результати, запевнили у поліції.

Йшлося під час прес-конференції також про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео

ДТП