Віра Олександрович

Селяни на Тернопільщині нині б’ють рекорди не лише на городах (відео)

Декларація

Медична реформа, у якої виявилося багато як противників, так і захисників, все-таки просувається на Тернопільщині. Це доводить щодня зростаюча кількість пацієнтів, які вже уклали декларації із своїми сімейними лікарями.

Якщо загалом в Україні таких угод оформили до 2 мільйонів штук, то у нашому краї – близько 25 тисяч. І сервер e-health при цьому жодного разу не «падав». Про це йшлося під час засідання колегії обласної держадміністрації.

- Як не дивно, у сільській місцевості цей процес проходить на Тернопіллі швидше і активніше. Хоча триває посівна і в селян багато нині роботи і в полі, і на городі, - каже голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Можливо, їм просто визначатися зі своїм лікарем легше… Але дуже помітним є відставання у містах.

Барна2
Барна2

Відтак він закликав наростити темпи укладання декларацій, щоб не затягувати цей процес. Про дату початку другого етапу – 1 липня 2018 р., мовляв, не має права забувати ніхто.

[embed]https://youtu.be/Gt-9uqn5ZkU[/embed]

Нагадаю, за умовами медичної реформи, декларацію зі своїм сімейним лікарем чи терапевтом або педіатром у нашій області мають підписати близько мільйона краян. І чим швидше вони це зроблять, тим легше буде зорієнтуватися у реальній ситуації в охороні здоров’я Тернопілля.

- Що таке декларація? Це – форма заяви, якою ви повідомляєте, що обрали саме цього лікаря і цей заклад, - розповідає начальник відділу надання медичної допомоги населенню обласного управління охорони здоров'я Тетяна Скарлош. – Тоді із липня гроші із ваших податків підуть до того лікаря, якому ви довірили своє здоров’я. Обирати медика тепер можна у будь-якому закладі, незалежно від місця реєстрації. І якщо ви раптом прийшли на свою дільницю і вам відмовили в оформленні декларації, бо, мовляв, немає реєстрації, відразу звертайте на «гарячу лінію» у МОЗ чи в місцеве управління охорони здоров’я.

Скарлош
Скарлош

Тобто уже із 1-го липня цього року галузь охорони здоров’я фінансуватимуть за новою системою. Тому медики наполягають: укладання угод у довгий ящик не відкладати не слід.

- Спочатку треба обрати заклад, де ви хочете укласти угоду, - говорить Тетяна Скарлош. – Звичайно, краще обирати і заклад, і лікаря, які працюють територіально найближче до вашого місця проживання, тому що це буде зручно. Звичайно, якість і доступність ви обираєте самі. Якщо ви раптом захворієте, лікареві буде зручніше до вас прийти, якщо ви буде мешкати по сусідству.

А зорієнтуватися, куди йти – просто, стверджує Тетяна Скарлош. Це підкаже наліпка із текстом: «Тут можна обрати сімейного лікаря».

Наліпка
Наліпка

Під час колегії ОДА піднімали низку гострих питань – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Довідка. Мережа первинної ланки на Тернопіллі вже налічує 22 центри первинної медико-санітарної допомоги, 215 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, а також 734 фельдшерсько-акушерських і фельдшерських пунктів. В оптимальну мережу закладів охорони здоров’я входять: 17 районних центрів первинної допомоги і 178 амбулаторій. Окрім того, цього року у селах краю планують збудувати ще 18 амбулаторій.

Вибір читачів за тиждень

Відео