Оксана Бучко

Із тернопільських вишів вилучатимуть гуманітарні науки?

Picking_out_a_book

Можливе скорочення кількості гуманітарних наук очікує тернопільські виші. Також у МОН говорять про вилучення дисципліни української мови за професійним спрямуванням, повідомляє доктор філологічних наук, професор Національного університету біоресурсів і природокористування України Сидір Кіраль.

 - Шановні друзі, 14.05.2018 р. на засіданні кафедри дізнався новину, яка мене приголомшила, – пише він. – Йдеться про скорочення навчальних дисциплін гуманітарного циклу, в тому числі української мови за професійним спрямуванням. Оскільки, як мені було роз’яснено, йдеться про зменшення кількості навчальних дисциплін до 7-ми, на що є вказівка МОНу, зрозуміло, переваги будуть віддаватися негуманітарним дисциплінам.

Як поєднати таку ініціативу із запровадженим обов’язковим вивченням української мови держслужбовцями – питання відкрите.

- Я особисто звертався в усній розмові і до пана В. Кириленка, і до пані Л. Гриневич з пропозицією, аби викладання української мови за професійним спрямуванням завершувалося держіспитом із видачею сертифікату про рівень володіння державною мовою, який би надалі давав право випускникам вишів обіймати відповідно державні посади, – продовжує професор. – Тут і мотивація, і економія державних коштів, і підняття престижу української мови. Погоджувалися, підтримували, а в результаті ось такі кроки. Доходжу висновку, що в Міносвіти не було, не побоюся сказати вголос, такого нищення гуманітаристики навіть за часів правління Табачника. Грамотність випускників шкіл за останні роки все опускається і опускається.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео