Оксана Бучко

У Тернополі почали вигулювати бджіл (відео)

MVI_4933.00_01_25_01.Still001

Дегустація меду та інших продуктів бджільництва, розповіді від пасічників із 8-ми областей та музичні розваги – таку програму пропонують тернополянам на етно-фестивалі «Медове Тернопілля». Його у місті вперше організували представники громадського об’єднання «Спілка пасічників Тернопільщини».  Триває медове свято протягом вихідних 26-27 травня у парку ім. Тараса Шевченка.

Тернополянам продають мед різних видів, у тому числі лісовий. Також пропонують лікувальні засоби, виготовлені на медовій основі.

- Ми привезли лісовий мед з Прикарпаття, квас медово-житній, пилок, чарівний суглобик. Дуже задоволені бути на фестивалі. Тернопіль прийняв нас дуже гарно, дякую від імені чотирьох спілок пасічників Прикарпаття, - говорив член спілки пасічників Іван Кулик (м. Тлумач, Івано-Франківщина).

Привезли на етно-фестивалі також кімнатний вулик із живими бджолами. Власник такої конструкції Богдан Лазута із Мишковичів, який займається бджільництвом уже 5 років, без проблем зберігає її в кімнаті протягом зими. Це двошаровий вулик – де одна частина для гнізда і меду, а друга – зйомна – для комфортного перебування бджіл.

- Як люди тримають хом’яків і папуг, так я тримаю бджіл. Телефону  і комп'ютера не можна тримати у кімнаті, це погано впливає на бджіл. А вони у свою чергу дуже позитивно впливають на організм, - розповів Богдан Лазута.

На етно-фестивалі визначали кращого медовара. А завтра проведуть чаювання, під час якого збиратимуть кошти для онкохворих дітей.

- Ідея виникла, коли створили спілку пасічників. Намалювали кроки – це підписання меморандуму, відкриті листи до влади і перший етно-фестиваль. Його мета – згуртувати всіх пасічників, які є на Тернопільщині, незалежно від віку, релігійних сподівань і політичних переконань. Аби охопити і вирішити проблематичні питання регіону і України. Також донести, наскільки корисно споживати продукти бджільництва. Ми входимо в трійку експортерів меду. Його споживають діти в розвинутих країнах. Тому потрібно донести це і до дителів нашого краю, - зазначив голова громадського об’єднання «Спілка пасічників Тернопільщини» Юрій Березовський.

[embed]https://youtu.be/SrW5JCjSYXM[/embed]

Фото автора

Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео