Віра Олександрович

У Тернополі даруватимуть 10 тисяч гривень в одні руки і тільки раз (фото)

Премія_ф

Проект «Про затвердження Положення про премію ім. Володимира Лучаківського», швидше за все, буде у порядку денному сесії Тернопільської міської ради уже 15 червня.

Автором подання є начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик (це можна дізнатися ТУТ прим.). Ідею пропонують втілити (цитуємо) «із метою вшанування пам'яті Володимира Лучаківського, для продовження його справи розвитку міста і громади, визнання вкладу наших громадян в історію міста і підтримка інновацій».

Нагадаємо, Володимир Лучаківський народився 19 березня 1838 р. в селі Ременові (нині - Кам'янка-Бузький район, Львівська область) у сім'ї священика УГКЦ о. Дмитра Лучаківського і його дружини Антоніни Дольницької. Хлопчиком, разом із батьками переїхав у с. Довжанка Тернопільського району, де батько був парохом. Після закінчення Тернопільської державної (класичної) гімназії навчався на правознавчому факультеті Львівського університету. У 24 роки став єдиним адвокатом у Тернополі.

Luchakivsjkyj V
Luchakivsjkyj V

У 1896 р. став першим українцем-бургомістром Тернополя. Саме при Лучаківському в Тернополі вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Був співорганізатором українських товариств: «Міщанське братство», «Приятелі музики», філії товариства «Рідна школа». Як бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою, залучав їх до культурного життя Тернопілля. Тож на його честь за часів Незалежності у місті назвали одну із вулиць (мікрорайон «Дружба» - прим.)

Лучаківський2
Лучаківський2

Помер В. Лучаківський (деякі історики наполягають на написанні прізвища через «О» - Лучаковський – прим.) 19 квітня 1903 р. Похований на Микулинецькому кладовищі.

Гробівець_Лучаківський
Гробівець_Лучаківський

Принагідно на сесії планують затвердити Положення про Премію, а управління культури і мистецтв - зобов’язати забезпечити високий організаційний рівень проведення робіт щодо визначення і вшанування переможців. Розмір премії - 10 тисяч гривень. Виплачуватимуть ці гроші із міського бюджету. Премію, причому – лише одну (!) присуджуватимуть щороку з нагоди святкування Дня міста (28 серпня – прим.). Є нюанси: одна особа не зможе стати лауреатом двічі, а також її не даватимуть посмертно.

Клопотання про здобуття премії можна буде подавати до Тернопільської міської ради у довільній формі. Таке матимуть право ініціювати керівники вищих навчальних закладів міста, ЗМІ, громадські організації та галузеві спілки, установи, підприємства та організації. Але тільки до 15 травня, коли відбуватиметься вручення Премії. Контроль за виконанням цього рішення покладуть на постійні комісії із гуманітарних питань (голова – Володимир Місько), а також - із питань бюджету і фінансів (голова – Оксана Яциковська).

До речі, у порядку денному 15 червня буде чимало питань (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Фото із відкритих джерел

Довідка. Склад організаційного комітету із присудження премії ім. В. Лучаківського: міський голова, голова організаційного комітету Сергій Надал, секретар ради Віктор Шумада, заступник міського голови із питань діяльності виконавчих органів ради, заступник голови організаційного комітету Леонід Бицюра, головний спеціаліст сектору розвитку культури і духовної спадщини управління культури і мистецтв, секретар організаційного комітету Наталія Бабій. Члени організаційного комітету: начальник управління культури і мистецтв Олександр Смик, начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека, начальник відділу зв’язків з громадськістю і засобами масової інформації Мар’яна Зварич, депутати (за згодою) – Володимир Місько, Наталія Паньків.

Вибір читачів за тиждень

Відео