Віра Олександрович

У Тернополі незабаром зачинять лікарню і скоротять медиків?

Основне11

Проект рішення «Про затвердження дорожньої карти модернізації галузі охорони здоров’я міста на 2018-2020 рр. і делегування повноважень» з’явився на сайті міської ради Тернополя.

Його автор – начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ростислав Левчук.

Левчук
Левчук

У проекті, який депутатам запропонують підтримати, вочевидь, на наступній сесії, йдеться про «дорожню карту», що передбачає зміни у галузі охорони здоров’я, починаючи вже із серпня цього року (див. таблицю унизу – прим.). І там йдеться, зокрема, про такі кроки: оптимізацію ліжкового фонду і структури стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також - приведення штатних розписів у відповідність до проведених змін у ліжковому фонді. Не забули там навіть про оптимізацію стоматологічної служби. Якщо перекласти це звичайною мовою, то фактично йдеться про скорочення медиків і закриття частини медичних закладів. Щоправда, із зауваженням – «до гарантованого державою мінімуму медичних послуг».

Нагадаємо, Тернопіль неодноразово звинувачували у неефективності використання субвенції, яку держава надає на медицину. Адже, за нормативними підрахунками Міністерства охорони здоров’я, у нашому місті як мінімум одна лікарня - зайва. Через це й грошей катастрофічно бракує, насамперед – на зарплати медикам («Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Вочевидь, керівництво міста нарешті наважилося на кардинальні кроки, адже гроші тепер йтимуть за пацієнтом і лише туди, де його якісно лікуватимуть.

До речі, розробку і впровадження заходів та етапів реалізації «дорожньої карти» делегують виконавчому комітету міської ради, а контроль за виконанням цього рішення покладуть на постійну комісію міської ради із гуманітарних питань (голова – Володимир Місько).

Фото з відкритих джерел

Дорожня карта модернізації галузі охорони здоров’я міста на 2018-2020 рр.

Найменування заходу Виконавці Термін виконання
Підготувати до підписання Меморандум про співпрацю з галузі охорони здоров’я з обласною радою на 2018-2019 рр. в рамках єдиного медичного кластеру Міська рада Обласна рада Серпень -вересень 2018 р.
Провести оптимізацію ліжкового фонду і структури стаціонарних закладів охорони здоров’я, відповідно до проведеного аудиту із метою забезпечення гарантованого державою мінімуму медичних послуг Відділ охорони здоров’я і медичного забезпечення, директори КП Вересень 2018 р - грудень 2020 р.
Провести штатні розписи закладів охорони здоров’я у відповідність до проведених змін у ліжковому фонді і структурі стаціонарних та амбулаторно-поліклінічних підрозділів до економічно і статистично обґрунтованої потреби Відділ охорони здоров’я і медичного забезпечення, директори КП Вересень 2018 р. - грудень 2020 р
Збільшити до економічно і статистично обґрунтованих показників  кількість ліжок денного стаціонару для забезпечення поставлених задач Відділ охорони здоров’я і мед. забезпечення, директори КП Вересень 2018 р.- грудень 2020 р.
Провести оптимізацію стоматологічної служби шляхом приведення штатного розпису і структури закладів у відповідність до гарантованого державною субвенцією медичних послуг і програми «Здоров’я тернополян» Відділ охорони здоров’я і медичного забезпечення вересень 2018 р.- січень 2019 р.

Вибір читачів за тиждень

Відео