Віра Олександрович

«Ми – не боги, ми – прості люди,» - кажуть у суді на Тернопільщині

На такому важливому аспекті, як фінансова незалежність судів, акцент зробив заступник керівника апарату Тернопільського окружного адміністративного суду Роман Вербицький. Сталося це під час прес-сніданку, організованого у Тернополі обласним осередком Комітету виборців України (КВУ).

– Ми – не боги, ми – прості люди! І в українській системі правосуддя є дуже багато проблем, – визнає Роман Вербицький. – Причому одним з напрямків судової реформи є забезпечення фінансової незалежності судів – як гарантії незалежного і ефективного судочинства.

Основне2
Основне2

Нагадаємо, серія зустрічей, присвячених впровадженню української судової реформи, відбувається завдяки проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану і ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях». Його виконує ВГО «Комітет виборців України» за допомоги Програми Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя» (про попередні засідання читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Він, зокрема, зазначив, що суть фінансової незалежності судів у тому, що судовий орган може самостійно використовувати надані бюджетні кошти. Наприклад, встановлювати розмір премій своїм  працівникам, закуповувати канцтовари і техніку, проводити її ремонт тощо. Тобто йдеться навіть про матеріали, необхідні для забезпечення процесу відправлення правосуддя.

– Належне функціонування судів залежить від обсягів фінансування і вчасного виділення коштів, – підкреслив він. – Адже у кожному суді повинні бути інтернет, можливість роздрукувати позовну заву тощо. Ми забезпечуємо контакт із клієнтом. Наше завдання – підказати, пояснити, забезпечити необхідним.

Роман Вербицький також торкнувся теми належного соціального і матеріального забезпечення суддів. Адже, на його думку, саме це унеможливлює здійснення тиску і впливу на суддів, захищає їх від втручання у діяльність з боку державних органів, окремих посадових осіб, політичних партій та інших організацій.

– Відповідна оплата праці, а також впевненість у майбутньому – після виходу на пенсію, мотивує до об’єктивного, неупередженого розгляду справ, – додає він.

Тому Роман Вербицький позитивно оцінив перебіг української судової реформи. Адже вона спрямована на підвищення ефективності судової системи і поліпшення доступу громадян до правосуддя.

До речі, фахівець зауважив, що жителі Тернопілля часто не знають порядку та особливостям звернення до окружного адміністративного суду. Тому, здебільшого, і трапляються помилки під час реалізації людьми їхніх конституційних прав на судовий захист.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео