Чому тернополянам варто їсти жири

Nasycheni-zhyry

«Терен» уже розповідав про білки та вуглеводи. Чому їх варто їсти та в якій кількості. Сьогодні мова піде про жири. Тернополяни дізнаються, чим відрізняють корисні та шкідливі жири.

Дієтологи та експерти з харчування ніколи не порадять вам виключати жири з раціону. Без цих складових ви будете з’їдати неповноцінний сніданок, обід і вечерю. Жири необхідно вживати для засвоєння вітамінів, функціонування статевої системи і вироблення енергії, а також, щоб шкіра і волосся були здоровими і красивими.

Загалом жири вчені поділяють на три категорії, пише «Jwoman».

Перша – це насичені жири. Містяться в тих продуктах, які мають тваринне походження. Вони тугоплавкі, насилу розщеплюються, краще їх не вживати надмірно, щоб не прийти до розвитку діабету або не зіткнутися з серцево-судинними захворюваннями. Їх надлишок також веде до ожиріння.

Друга – мононенасичені. Ці жири, на відміну від насичених, навпаки, знижують рівень «поганого» холестерину. Вони удосталь містяться в рослинних оліях: оливковій, олії волоського горіха і соняшнику, арахісовій. Можна знайти їх і в авокадо – унікальний овоч, здатний наситити організм. У ньому багато калорій і користі.

Третя – поліненасичені жири. Їх організму потрібно регулярно вживати, адже вони забезпечують правильний обмін речовин, формують клітинні мембрани, беруть участь в синтезі нових клітин і перешкоджають старінню тканин. Все це відбувається, завдяки особливим жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Такі жири можна знайти в горіхових та лляних оліях, а також у насінні: соняшника, гарбуза, льону. Корисно з’їдати 50-70 грам горіхів, арахісу, авокадо.

Скільки жирів потрібно в день? Адже ми знаємо, що вони містять багато калорій. Норми вживання жирів такі: для жінок від 18 до 30 років – 90-120 грам на добу, чоловіки цього ж віку – 100-160 грам. Загалом жири повинні займати близько 30% вашого раціону, також 35% вуглеводів та стільки ж білків. У той час, якщо ви худнете, що кількість жирів потрібно скороти до 20%, а по 40% віддавати вуглеводам та білкам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео