Віра Олександрович

Фахівців у Тернополі «купуватимуть» преміями і стипендіями (фото, відео)

Науковці і педагоги-новатори у Тернополі тепер отримуватимуть премії міської ради.

Окрім того, у мерії запропонували оплачувати за навчання студентів, які стануть працівниками комунальних установ. Такі рішення ухвалили на сесії 8 серпня. Доповідала начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк.

– Таку премію ми запроваджуємо із метою підтримки і стимулювання талановитих, відомих молодих вчених, дослідників, педагогів-новаторів, які працюють в закладах освіти і наукових установах, що розташовані у Тернополі, – каже Ольга Похиляк. – Кількість і розмір премій щорічно затверджуватимуть на сесії міської ради. Премія може присуджуватися тій же особі повторно, але не раніше, ніж через 5 років після отримання попередньої.

Нагадаємо, «Терен» про ці плани писав докладно (читайте ТУТ – прим.). Отже, таку премію вручатимуть до Дня міста. Кандидатів пропонуватиме конкурсна комісія. Її склад щороку затверджуватиме постійна комісія міської ради із гуманітарних питань (наразі її голова – Володимир Місько).

Похиляк
Похиляк

До речі, кандидатури на здобуття премії треба буде подавати до 25 квітня. Причому розмір премії для відомих вчених і знаних фахівців становитиме не менше 10 прожиткових мінімумів, для молодих учених і дослідників та педагогів-новаторів – не менше 7-ми прожиткових мінімумів. Зауважте, береться до уваги прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня календарного року, під час якого вручають премію (із 01.07.2018 р. прожитковий мінімум для працездатної особи становить 1841 грн, із 01.12.2018 р. він зросте до 1921 грн – прим.).

Депутати5
Депутати5

До того ж на сесії прийняли Порядок формування муніципального замовлення спеціалістів для комунальних підприємств, установ, організацій міської ради із числа студентів професійно-технічної і вищої освіти. Фактично цим визначили механізм і критерії формування муніципального замовлення. Тобто міська рада буде сплачувати за навчання студентів-магістрів, які після завершення навчального закладу вищої освіти відпрацюють не менше трьох років у комунальних підприємствах, установах, організаціях або виконавчих органах міської ради.

Президія3
Президія3

Ми змушені йти на такий крок, бо комунальним підприємствам і виконавчим органам у Тернополі бракує кваліфікованих фахівців у сферах інженерії та ІТ-спеціальностей, пояснює міський голова Сергій Надал. – Потрібні нам і спеціалісти із бухгалтерського обліку, а також юристи, вихователі та інший персонал у дошкільних навчальних закладах.

До речі, на сесії розглянути майже 300 питань. Про найцікавіше читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео