Віра Олександрович

Таке життя: торф на Тернопільщині люблять більше, ніж ліс (фото, відео)

Проблему надмірної вирубки лісів депутати обговорювали дуже довго, але результативним голосування все одно не стало. А от із торфом політики розібралися швидко – родовище на Шумщині представникам партії «За життя» не віддадуть.

Нагадаємо, перше засідання 10 сесії Тернопільської обласної ради провели 9 серпня. Тоді ухвалили близько 80 питань (про найцікавіше читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

«Ми не зупинимося і будемо вимагати заборонити експорт дров»

Амельченко
Амельченко

Подолати вето Президента Петра Порошенка на Закон «Про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» закликали депутати від Радикальної партії. Через це на засідання приїхав перший заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Василь Амельченко.

Він переконував, що Україну і українців грабують. За кордон виводять не дрова, як йдеться у документах, а так звану ділову деревину. Про повну підтримку вимог щодо припинення нищення лісів висловилися і представники «Самопомочі». Спільну думку однопартійців висловив народний депутат Тарас Пастух.

Пастух
Пастух

- Проекти законів часто ніхто із депутатів не читає, - каже він. – Коли ми ухвалювали той закон, то головне завдання було – побороти контрабанду. За даними ЄС, вони отримали 411 тисяч тонн високоякісної деревини, хоча, за даними української митниці, в Європу вивезли 11 тисяч тонн ділової деревини. З цих цифр можна зробити висновки про масштаби контрабанди і корупції.

Політики переконували: йдеться не лише про знищення природи, а й про те, що в українців крадуть робочі місця і достойні зарплати. Адже додану вартість із нашої сировини створюють на фабриках у ЄС, а нам уже привозять готові меблі.

Радикали
Радикали

Втім, одностайності у залі чекати було годі. Спершу до трибуни пішов начальник управління Держлісагентства України в області Олег Яремко. Він переконував, що чинний закон цілком внормовує дії на ринку вирубки лісів. Зокрема, на Тернопіллі продають незначну частку ділової деревини, причому всю – через систему «Рrozorro».

- Місця вирубки ми відразу засаджуємо молодим лісом, - стверджує він. – Наприклад, цього року нам навіть вдалося завдяки невикористовуваних земель збільшити залісненість.

Підтримав виступаючого голова обласної держадміністрації Степан Барна.

- Внормувати продаж ділової деревини треба! – каже він. – Але заважати господарській діяльності не можна. Ліс – це ще й сировина для деяких успішних нині підприємств, а ми можемо одним махом їх знищити.

Голова ОДА зауважив, що у лісовому господарстві Тернопілля працюють 1,5 тис. людей. Причому зарплата там – «біла» і в середньому становить 8 тис. 900 грн.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«171957,171958»]

Результат голосування був очікуваним. За першим разом, у залі знайшлося 32 голоси «за», а за другим – навіть менше, лише 28. Тож питання не пройшло.

«Замість того, щоб допомагати українцям боротися з контрабандою лісу — «бепепісти» її покривають! Рішення обласна рада так і не прийняла: 32 – «ЗА» із 52 можливих, - написав відразу Богдан Яциковський на своїй сторінці у «Фейсбуці». – Ліс – це наша валюта. Його не можна продавати як сировину - за безцінь. Ми самі можемо виробляти з нього меблі, двері, будівельні конструкції та інші готові вироби. Ми не зупинимося і будемо вимагати заборонити експорт дров, що відповідає інтересам України, а також міжнародним домовленостям!»

Видобувати торф на ділянці «Руська Гута» не дозволили

Натомість про інше наше багатство – торф – у Тернопільській облраді цього разу подбали. Зокрема, депутати дружно відмовили у погодженні підприємству «Тернопільтеплоенерго» спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування торфу на ділянці «Руська Гута» родовища «Cтарники», розташованій у Шумському районі.

Самопоміч
Самопоміч

Виніс таке питання на розгляд колег голова постійної комісії з питань охорони навколишнього природного середовища та природокористування Петро Гадз. Це навіть здивувало частину його колег, адже напередодні у ЗМІ з’явилася інформація про те, що кінцевим бенефіціаром цього проекту є проросійські сили. Наприклад, керівником підприємства начебто є представник партії «За життя». Через це і рішення комісії було негативним, тобто – «відмовити».

- Я здивований появою цього проекту у порядку денному, - каже депутат Віталій Фидрин. - Ми категорично проти того, щоб у нас працювали і збагачувалися люди, які мають бодай найменший стосунок до проросійських сил. Адже згодом за ці гроші відбувається фінансування армії, яка вбиває наших людей.

Відтак він порадив правоохоронним органам перевірити інформацію на взаємозв’язки окремих політиків і бізнесменів із проросійськими силами. До речі, за процедурою, проголосувати «за» або «проти» треба було обов’язково. Тож після пояснення голови облради Віктора Овчарука, що підтримати треба не надання ділянки, а рекомендацію комісії, більшість у раді на це погодилася.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео