На Тернопільщині тепер є свій Єрусалим

Сьогодні, 27 серпня, на Тернопільщині у Марійському духовному центрі «Зарваниця» відкрили комплекс «Український Єрусалим» з копіями найбільших християнських пам’яток, який включає в себе  Голгофу, Оливний город, сходи Покаяння.

Слово «Єрусалим» означає місто миру. Я думаю, що молитва про мир є чи не найосновнішим благанням України, які ми з вами приносимо до цього місця. Мир, який походить тільки від Бога, мир, який Господь Бог тут нам посилає як запоруку нашої перемоги, перемоги України, благословляючи наше українське військо, яке є військом миру, благословляючи сьогодні тут «Український Єрусалим», – каже глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Проте головним об’єктом комплексу є копія Гробу Господнього. Також в «Українському Єрусалимі» можна побачити Левові або ж Леонські ворота та Вежу Давида. У відкритті комплексу взяв участь кустодій Святої Землі отець Фраческо Паттон, який привіз камінь із Гробу Господнього, що в Єрусалимі.

– Гріб Господній – найважливіше святе місце для всього християнства, є місцем, яке дозволяє пояснювати нам наше життя і нашу історію. Це є кілька квадратних метрів, в яких знаходиться гріб витесаний у скелі, що Йосиф Ариматейський приготував для себе, а потім надав для поховання Ісуса. І власне з цієї самої скелі кусок каменю знаходиться також у цій реконструкції Гробу Господнього, –  пояснює кустодій Святої Землі о. Фраческо Паттон.

Збудувати «Український Єрусалим» вдалося за фінансової підтримки меценатів. Так, копія купелі Ветезда, де оздоровлювалися хворі, що розташовується посередині комплексу збудована за підтримки Івана Чайківського.

– Найперше я б хотів подякувати нашому митрополиту Василію за цю його працю, за любов до української землі, за те, що він сьогодні робить для своїх парафіян. Ці його ідеї ми, підприємці, стараємось десь трошки підтримати, наповнити їх і за благословення Господа за такий невеличний період часу постають сьогодні для наших парафіян, – каже меценат Іван Чайківський.

До слова, будівництво «Українського Єрусалиму» розпочалося улітку 2014 року. Над спорудженням цього унікального об’єкту працювали десятки робочих з різних куточків Тернопільщини та інших областей.

 Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео