Оксана Бучко

Тернополян навчають, як укладати насправді діючі договори в банках

zarplatnyy-euro

Якщо тернополяни вирішили скористатись перевагами договору банківського вкладу, вони повинні пам’ятати певні правила. У разі їх недотримання укладений договір може бути недіючим. Як правильно оформити процедуру, коли банк зобов’язується виплачувати вкладникові певну суму та проценти на неї або дохід в іншій формі, інформують в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області.

Тож у разі підписання договору банківського вкладу, тобто визначення згоди щодо істотних умов, необхідною умовою чинності договору є внесення вкладником суми вкладу. Договір банківського вкладу є реальним і вважається укладеним з моменту прийняття банком від вкладника або третьої особи на користь вкладника грошової суми - вкладу. Цей договір є публічним.

Договір банківського вкладу укладають  у письмовій формі таким чином, щоб внесення грошової суми підтвердили договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або сертифіката. Також можна використати  інший документ, що відповідає вимогам закону чи нормативно-правових актів у сфері банківської діяльності та звичаям ділового обороту.

Однією з особливостей укладення договору банківського вкладу є потреба у відкритті банком іменного вкладного (депозитного) рахунка вкладнику, на який зараховуються кошти банківського вкладу.

Відповідно ст. 1060 Цивільного кодексу України розрізняють наступні види банківських вкладів:

- вклад на вимогу;

- строковий вклад.

За договором банківського вкладу на вимогу банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Не може бути в даному виді договору вкладу передбачена відмова від права на одержання вкладу на першу вимогу. Також банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із закінченням терміну, визначеного у договорі банківського вкладу.

Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до завершення терміну або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачили в договорі банківського строкового вкладу.

Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу зі закінченням строку, встановленого договором банківського вкладу або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин договір продовжать. Є можливість також передбачити внесення грошової суми на інших умовах її повернення.

Фізична або юридична особа може укласти договір банківського вкладу на користь третьої особи – ця особливість  укладення договору банківського вкладу передбачена ст. 1165 Цивільного кодексу України. Особа, яка уклала договір банківського вкладу на користь третьої особи, набуває права вкладника з моменту пред’явлення нею до банку першої вимоги, що випливає з прав вкладника або вираження нею іншим способом наміру скористатися такими правами.

Банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу.

Якщо у договорі не встановили розмір процентів, банк зобов’язаний виплачувати проценти у розмірі облікової ставки Національного банку України.

Банк має право змінити розмір процентів, які виплачуються на вклади на вимогу, якщо інше не встановили у договорі.

Відповідно до ч. 3 статті 1061 Цивільного кодексу України встановлений договором розмір процентів на строковий вклад або на вклад, внесений на умовах його повернення у разі настання визначених договором обставин, не може бути односторонньо зменшений банком, якщо інше не встановлено законом. Змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку банк фактично не має права.

До слова, звертатись за правовими консультаціями цілодобово тернополяни можуть за номером телефону - 0-800-213-103. Протягом двох років таку допомогу надали понад 30 тисячам жителів Тернопільщини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео