Віра Олександрович

В очікуванні змін: маємо час лише до кінця жовтня, наголосили активісти у Тернополі (фото, відео)

Ключові вимоги, що прозвучать під час всеукраїнської акції за виборчу реформу, оприлюднили активісти Тернопільщини сьогодні, 4 вересня.

Нагадаємо, чимало українців планують у четвер, 6 вересня, прийти під стіни Верховної Ради у Києві, аби спонукати народних депутатів ухвалити законопроект про нове виборче законодавство у другому читанні («Терен» про Новий виборчий кодекс і необхідність його ухвалення писав докладно ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Засідання
Засідання

Модераторка цієї зустрічі Юлія Ковальчук (координаторка ГО «Центр UA» в Тернопільській області – прим.) спершу розповіла присутнім, чому запровадження пропорційної виборчої системи із відкритими регіональними списками докорінно змінить правила гри в українській політиці.

Власне, зміна виборчих правил передбачає скасування змішаної виборчої системи, запровадженої в 2011 році в інтересах режиму Януковича. Для цього необхідно невідкладно ухвалити в другому читанні законопроект №3112-1 – проект Виборчого кодексу (у першому читанні його ухвалили 07.11.2017 р. – прим.). Причому часу для внесення поправок і прийняття залишилося небагато – лише до кінця жовтня. Адже змінювати виборче законодавство можна не менш як за рік до проведення голосування. А наступні чергові вибори до парламенту мають відбутися у жовтні 2019 р.

Виборча реформа, за словами модераторки, – запорука якісного оновлення політичної еліти в Україні. Окрім того, це - важлива частина Коаліційної Угоди і, зрештою, міжнародне зобов’язання України та передвиборча обіцянка Президента Петра Порошенка.

WALL
WALL

- Політики мають відповідати за свої слова, - каже Юлія Ковальчук. – Нагадаю також, що наші міжнародні партнери теж чекають цих змін…

Співголова ради коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» Василь Томчишин цілком погодився із цією реплікою.

- Влада має довести, що вона не просто влада-популіст, а влада, яка сприяє змінам в Україні, - каже він. – Громадськість розуміє, що пропорційна виборча система із відкритими списками є невід’ємною частиною змін. Лише вона приведе до керівництва державою політиків, які йтимуть із конкретними пропозиціями.

Томчишин
Томчишин

Представник тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Павло Іванечко, у свою чергу, наголосив на необхідності поширення цих ідей серед звичайних громадян, адже саме вони врешті прийдуть на виборчі дільниці.

- Насправді, саме 6 вересня вирішиться, чи ухвалять у парламенті нове виборче законодавство, - каже він. – Тому запрошую всі політичні сили, запрошую громадськість виділити цей день, аби сказати владі, що ми більше не хочемо її обирати за законом Януковича.

Політики
Політики

Врешті Юлія Ковальчук попросила учасників «круглого столу» і журналістів максимально поширити озвучену сьогодні інформацію, а також закликати усіх, у кого буде така можливість, прийти 6 вересня під стіни парламенту. Що про це думають представники тернопільських осередків політичних партій, читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео автора, графіка – ГО «Центр UA»

Вибір читачів за тиждень

Відео