Віра Олександрович

Готуйтеся, тернополяни: на «сторіччя революції» дали старт ще одній реформі

Реформа

Першим кроком на шляху до виборчої реформи експерти назвали позитивне голосування Верховної Ради за законопроект №3112-1 у першому читанні.

Нагадаємо, про велику політичну реформу – майже «революцію», яка, на думку експертів, вкрай необхідна Україні, «Терен» писав докладно ТУТ і ТУТ. Прагнення змін – природне, адже наразі чинним залишається Закон «Про вибори», ухвалений у 2011 році в інтересах Віктора Януковича і “Партії регіонів”.

Лише тепер мажоритарка і пов’язані із нею корупційні схеми мають шанс «спочити в Бозі». Не дивно, що ті, хто обстоював ідею змін, найбільш емоційно відреагували на радісне повідомлення із Верховної Ради. Експерти наразі висловили лише одне побоювання: щоб до другого читання нардепи не внесли у проект такі правки, які викривлять саму ідею змін.

- Якби кожного разу, коли я чув фразу «За відкриті списки немає голосів у Раді», мені давали гривню, то сьогодні із Херсона ми летіли б на моєму маленькому чартерному літачку, - саме так відреагував на позитивне голосування парламентарів лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» Центру UA Андрій Андрушків. - Перше читання відкриті списки пройшли!

До речі, найактивніше за виборчу реформу 7 листопада голосували у фракціях: «Об'єднання »Самопоміч«, Радикальної партії Олега Ляшка, »Народний Фронт« і ВО »Батьківщина«. Найменше голосів віддали групи »Партія «Відродження» і «Воля народу».

- Є! Виборчий кодекс, який закріплює пропорційну систему із відкритими регіональними списками, проголосований у першому читанні! – не стримала емоцій і експерт Центру UA Інна Борзило, лідерка напрямку «Рівний доступ до політики». - Завдання тепер – не допустити «знезублення» Кодексу перед другим читанням. Ну, і дотиснути, аби вже до кінця цього року проект став законом. Нормальне таке «сторіччя революції»…

Графіка_ЧЕСНО
Графіка_ЧЕСНО

Цікаво, що президентська фракція - «Блок Петра Порошенка» віддала за виборчу реформу 49% голосів. І це при тому, що зміна виборчої системи на пропорційну із відкритими списками була у передвиборчих обіцянках кандидата у Президенти Петра Порошенка, а також в основі програм партій БПП “Солідарність”, “Радикальної партії Олега Ляшка”, ВО “Батьківщина” і навіть  Коаліційної угоди, підписаної 302-ма депутатами VIII скликання.

Фото із відкритих джерел, графіка – руху «ЧЕСНО»

Довідка. Які виборчі зміни пропонує законопроект №3112-1?

Парламентські вибори проводитимуть у 27-ми виборчих регіонах, межі яких загалом враховуватимуть межі областей. Кожна партія висуватиме два типи списків: 1) єдиний список кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі; 2) списки кандидатів у відповідних виборчих регіонах, з яких формуватиметься єдиний список кандидатів. У виборчих регіонах виборці голосуватимуть за відповідні регіональні списки, а не за єдиний список кандидатів. Потрапити у Раду зможуть партії, які подолали 4% бар’єр.

Вибір читачів за тиждень

Відео