Тамара Коблик

29 січня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

Александер Брюкнер — (1856, Бережани/Тернопіль, Тернопільська область — 24 травня 1939, Берлін) — польський філолог та історик культури, багаторічний професор Берлінського університету, член багатьох академій, в тому числі Польської академії знань, Петербурзької Академії Наук.

250px-Aleksander_Brückner_1939
250px-Aleksander_Brückner_1939

Острожинський Валентин (1935, с. Вовчинець, нині Козятинського району Вінницької області) — український громадський діяч. Депутат Верховної Ради СРСР (1986–1991). Депутат Верховної Ради УРСР 11-го скликання. Кандидат в члени ЦК КПУ у 1986 — 1990 р. Член ЦК КПУ у 1990 — 1991 р. Член Політбюро і секретар ЦК КПУ у червні 1990 — серпні 1991 р. Кандидат філософських наук. У 1987 — 1990 р. — 1-й секретар Тернопільського обласного комітету КПУ. Квітень 1990 — червень 1990 — голова Тернопільської обласної ради народних депутатів.

острожинський
острожинський

Цей день в історії Тернопілля:

29 січня 1945 року – загинув офіцер, Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир 94-ї гвардійської стрілецької дивізії (5-а ударна армія, 1-й Білоруський фронт), гвардії полковник, уродженець с.Великі Загайці Шумського району Григорій Шостацький.

29 січня 1948 року – МГБ заарештувало уродженця Тернополя, українського піаніста, композитора, диригента Василя Барвінського. Визначний представник української музичної культури XX століття. Провідний діяч Союзу українських професійних музик, почесний доктор Українського університету в Празі Його примусили підписати документ: «Дозволяю знищити мої рукописи». І рукописи були знищені. Потім було довге заслання на 10 років у мордовські табори. Після повернення із заслання усі свої сили зосередив на відновленні з пам'яті творів, рукописи яких були знищені під час його арешту (над цим працював до самої смерті). Похований у Львові на Личаківському цвинтарі у родинній гробниці.

29 січня 1949 року – у московській тюрмі помер видатний біохімік першої половини ХХ століття, уродженець Тернополя  Яків Парнас. Відомий як визнаний учитель і керівник багатьох талановитих біохіміків. До війни 1939 року ним була створена потужна школа біохіміків у тогочасній Польщі. У Львові він організував Інститут медичної біохімії при Львівському університеті, створив завод хімпрепаратів. Переїхавши до Москви - став одним із зановників щойноствореної Академії медичних наук СРСР, організатором і першим директором Інституту біологічної і медичної хімії АМН СРСР. Парнас був визнаний першим у науковій ієрархії біохіміків СРСР. У 1948 році його арештували, звинувативши у шпигунстві на користь іншої держави…

29 січня 1980 року – помер релігійний діяч, ієромонах, уродженець Збаража Гліб – Григорій Кінах. У  1946 році він очолив Головну управу оо. Василіян у Римі. Згодом - служив в Аргентині. Після повернення до Риму – духівник Української папської колегії св. Йосафата,  духівник і сповідник дому Головної управи Василіян. Канонічний візитатор василіянських станиць у Аргентині,  Бразилії, Канаді та США. Упорядкував збірку української духовної поезії: «Великодні дзвони», «Різдвяна містерія» (обидві 1968),  «Достойно єсть...» (1971). Від 1923 – редактор «Записок Чину святого Василія Великого», де вмістив низку власних публікацій; укладав покажчики до численних василіанських видань, вів бібліографію творів сучасних василіянських письменників.

29 січня 1992 року – в Аргентині помер громадський діяч, диригент хорів й оркестрів, уродженець Бучаччини Василь Василик. Створив 2 оркестри духових інструментів, світські й церковні хори у Сороках, Ліщинцях, Базари, Бурдяківцях і Бучачі. Гармонізатор цековного та народного співу. Скомпонував пісні на честь Божої Матері «Цариця Скитальців» та на честь ув'язненого тоді митрополита Йосипа Сліпого «Серед вічних снігів». Написав спомини, які опубліковано у мемуарному збірнику «Бучач і Бучаччина».

Сьогодні в Україні – День пам’яті Героїв Крут.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну монету номіналом 2 гривні.

tem08022010-8
tem08022010-8

Весь світ сьогодні відзначає День мобілізації проти загрози ядерної війни.

Ця подія відзначається в усьому світі в річницю прийняття Делійський декларації, основною метою якої є заклик до припинення гонки ядерних озброєнь.

ядер
ядер

29 січня відзначається День працівників пожежної охорони України. З ініціативою щодо появи такого свята виступили самі працівники пожежної охорони.

Іменини сьогодні святкують Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій.

Вибір читачів за тиждень

Відео