Віра Олександрович

Гроші: Тернопільщина отримує 70%, а Тернопіль – 60%

ПДФО

Ми самі на 70% наповнюємо скарбницю Тернопільщини доходами, а бюджет Тернополя – на 60%. Адже місцева казна в основному складається із коштів, що надходять як податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Упродовж січня-березня 2019-го суб’єкти господарювання Тернопільської області сплатили 819 млн 770,2 тис. грн ПДФО, що на 154 млн 381,4 тис. грн більше, ніж у минулому році, – кажуть у податковій. – Причому до державного бюджету платники спрямували 208 млн 148,5 тис. грн цього платежу, а в місцеві скарбниці потрапило 611 млн 621,8 тис. грн ПДФО.

Варто мати на увазі, що платниками цього податку як фізичні особи-резиденти, які отримують доходи із джерел походження в Україні та іноземні доходи, так і фізособи-нерезиденти, які отримують доходи із джерел походження в Україні, а також податкові агенти.

– Цей платіж є одним із бюджетоформуючих дохідної частини місцевих скарбниць. Так, в області частка ПДФО у надходженнях до місцевих бюджетів складає 70%, а у скарбниці Тернополя – 60%, – уточнюють у податковій. – При цьому основну частину в надходженнях цього платежу займає оподаткування зарплати та інших доходів громадян.  

Саме тому, на думку податківців, протидія тіньовим процесам на ринку праці – одне із пріоритетних завдань ДФС в області. Серед вжитих заходів – роз’яснювальна і контрольно-перевірочна робота, застосована до суб'єктів господарювання, де існують ризики виплати зарплат нелегальної зарплати і мінімізації сплати податкових платежів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео