Тернополяни хочуть зупинити «омолодження» дерев

1146_medium

Мешканці Тернополя створили електронну петицію у якій пропонують ввести мораторій на омолоджуючу обрізку дерев. На їхню думку це дозволить відрегулювати безконтрольну і неефективну обрізку зелених насаджень, яка призводить до їх загибелі.

- В Тернополі вирішують проблему великих дерев, що сильно розрослися (бо не було належного догляду, вчасної санітарної обрізки) або стали аварійними, через сухі гілки, кардинально, - пише авторка петиції Анастасія Джула. - Часто звучить термін «омолодження дерев» або «топінг» - знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність - не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни. Обрізані невірним способом дерева в більшості випадків гинуть за 1-3 роки. Зате вирішується «проблема» з листям - його не потрібно збирати і вивозити.

У петиції авторка пропонує робити санітарну обрізку дерев фаховою, як це діє в європейських містах та розробити певні правила для працівників комунальних підприємств. Також ввести мораторій на омолоджуючу обрізку дерев і відповідне покарання за це порушення.

У тернополян залишилось 28 днів аби підтримати звернення. Зробити це можна ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео