Як правильно та безпечно оформити договір позики?

pos

Кожен в силу найрізноманітніших обставин чи потреб позичав гроші у когось або давав у борг сам. Кожен обирає для себе зручну форму позики: хтось позичає в рідних та друзів, хтось звертається до знайомих, інші беруть у борг від спеціальних установ. Законом встановлено ряд вимог та правил для оформлення таких відносин, незважаючи, на те у який спосіб особа вирішила взяти позику.

Що таке позика? За договором позики одна сторона (позикодавець) передає іншій стороні (позичальнику) гроші або інші речі у борг, а вона зобов'язується повернути таку ж суму грошей або таку ж кількість речей того ж роду.

За обговорюваним договором можна передавати не лише гроші, але і речі визначені родовими ознаками, тобто речі які можливо замінити, виміряти числом, вагою та мірою і які мають ознаки характерні для всіх речей такого роду.

Договір позики вважається укладеним з моменту передачі грошей чи речей.

Як укласти договір позики? Форма укладення договору залежить від суми на яку укладається позика або від вартості майна, що переходить за договором.

Договір позики може бути укладений усно, якщо його сума не перевищує розміру 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що станом на 01.січня 2019 року становить 170 грн.

Якщо укладаєте позику на більшу суму - зробіть це письмово. Письмова форма договору позики є обов'язковою у випадку, коли позикодавцем виступає юридична особа.

Законодавством не передбачено обов'язковісті нотаріального посвідчення договору позики, проте на  вимогу однієї із сторін такий договір може бути посвідчений нотаріусом.

Важливо! Хоча і нотаріальна форма для позики є не обов'язковою, проте вона виступає додатковою гарантією для її виконання. Коли договір нотаріально посвідчений і виникає потреба у його примусовому виконанні, воно може здійснюватися без звернення до суду, а за виконавчим написом нотаріуса.

Що таке боргова розписка і як вона співвідноситься із договором позики?

Розпискою є документ, який посвідчує факт передачі позикодавцем коштів чи речей позичальнику. Він може укладатися додатково до основного договору позики, на його підтвердження, або як окремий юридичний документ, на підтвердження відносин позики.

Практика Верховного суду України говорить, що розписка може бути прирівняна до договору позики, та на її підставі може здійснюватися стягнення коштів. Проте, аналізуючи досвід таких відносин, можна сказати, що укласти договір позики є надійнішим варіантом. Якщо у вас виникли сумніви, найкраще - проконсультуйтеся з юристом.

Пам’ятайте! Боргову розписку необхідно зберігати до моменту повернення грошей чи речей, в іншому випадку стягнути кошти, з людини, яка не хоче їх повертати буде неможливо.

Що має зазначатися у договорі позики? Договір позики, як і будь-який інший договір, має містити всі істотні умови, аби в майбутньому, при виникненні спору, його не визнали недійсним.

Зміст договору позики:

  • Дата та місце укладення договору;
  • Контактні дані сторін: прізвище, ім'я, по батькові, номер та серія паспорта, ідентифікаційний код, місце реєстрації чи місце проживання.
  • Сума грошей (обов'язково пропишіть суму літерами) або речі які передаються за договором позики;
  • Зазначення чи є договір безпроцентним чи навпаки, в другому випадку має бути зазначений розмір і порядок одержання процентів;
  • Строки повернення позики;
  • Відповідальність сторін за порушення умов договору;
  • Підписи сторін;
  • Підписи свідків із зазначенням їх контактних даних, якщо договір заключався при їх участі.

Які строки повернення позики? Такі строки узгоджуються сторонами та прописуються ними у договорі. Якщо договором строк не встановлений, то позика повертається за вимогою позикодавця - протягом 30-ти днів з моменту такої вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Що робити якщо позику не повертають?  Спочатку необхідно висунути недобросовісному позичальнику усну чи письмову вимогу про необхідність повернення коштів чи речі.

Невиконання умов договору може розцінюватися як шахрайство, тому можна звернутися із відповідною заявою до поліції.

Примусове стягнення із боржника, як зазначалося вище, може здійснюватися за виконавчим написом нотаріуса, якщо договір нотаріально посвідчувався.

В противному випадку необхідно захищати свої права через суд шляхом подання позову.

Термін позовної давності за такою вимогою загальний і становить три роки з моменту коли особа дізналася про порушення свого права або могла довідатися про нього. Договором позики може бути встановлений більший термін позовної давності.

Відносини із договору позики видаються не складними, проте до них потрібно підійти розумно. Не нехтуйте порадою юриста, його професійні навички, допоможуть уникнути проблем. Якісна правова консультація допоможе також  зберегти хороші відносини з позичальником, що також є важливим - часто у відносини позики вступають рідні та близькі люди. Забезпечте себе від можливої недобросовісності іншої сторони: пропишіть в договорі усі важливі для вас моменти та укладіть його у формі, яка би гарантувала Вам повернення позики.

Адвокат Боднар Ольга Володимирівна, керуючий  АО «Твій адвокат», тел.  (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео