Тамара Коблик

31 серпня в історії Тернопільщини

31

Цього дня народилися:

Бартків Богдан (псевдо Б. Данько;  1938, с. Осташівці, нині Зборівського  району -  23. 06. 1979, м. Тернопіль) - журналіст.  Автор багатьох публікацій у республіканських та обласних періодичних виданнях.

Габ’як Йосип (1930, с. Плотича, нині Козівcького району - 7.09.2004) - педагог, краєзнавець. Автор публікацій у краєзнавчих збірниках, пресі.

габяк
габяк

Горняткевич Андрій (1937, с. Кривеньке, нині Чортківського району) - вчений-україніст, видавець, громадсько-культурний діяч. Автор наукових статей з історії бандури та музики, підручників.

Gornyatkevich Andriy Damyanovich2
Gornyatkevich Andriy Damyanovich2

Громадський Ярослав (1966, с. Максимівка Збаразького району) – продюсер, підприємець.

громадський
громадський

Зозуля Віра (1970, с. Гвардійське Теребовлянського  району) - спортсменка (спортивна ходьба).

Zozulia-Vira-Mykhailivna-11057535
Zozulia-Vira-Mykhailivna-11057535

Куценко Віктор (1958, м. Тернопіль) - вчений у галузях гінекології та хірургії. Автор наукових праць з акушерства та гінекології.

куценко
куценко

Ладика Роман (1950, м. Тернопіль) - вчений у галузі фізики, літератор, перекладач. Досліджує проблеми медичної теплометрії та нелінійної термоелектрики. Автор понад 50 наукових праць, збірки поезій

Ладика
Ладика

Назарук Осип (1883, м. Бучач - 31. 03.1940, м. Краків, Польща) -  письменник, редактор, публіцист, історик, громадсько-політичний діяч.

Osyp_Nazaruk
Osyp_Nazaruk

Цей день в історії Тернопілля:

1626 - в Бережанах освячено костел на честь Різдва Діви Марії. З 1996 року – костел св.Петра та Павла.

1915 - під час Першої світової війни на горбах між Буркановом і Гайворонкою Теребовлянського району відбулись бої між російською армією та Українськими Січовими Стрільцями. Поблизу села загинули стрільці Дмитро і Микола Павлюки; поранені десятник Володимир Верхомий, стрільці Іван Кощак і Микола Осташ.

1917 - під час Першої світової війни мешканців с.Чернихівці евакуювали у Збараж.

1942 – нацисти знищили в Збаражі 530 євреїв.

1942 - до табору в Белжец нацисти вивезли з Микулинців 1200 євреїв, при цьому убито одразу 80 осіб, з Збаража – 560, з Скалата – 400, з Струсова – 646, з Тернополя – 2600.

1946 - диверсія ОУН у райцентрі Бучач Тернопільської області (пошкоджений телефонний зв’язок, знищений розподільчий щит електростанції)

1947 - на дзвіниці храму с.Клювинці Гусятинського району, під час військово-чекістської операції загинув референт Чортківського надрайонового проводу ОУН Степан Проскурницький.

1990 - Тернопіль. Повідомлялось, про проведення сесії Тернопільської обласної ради народних депутатів, яке було скликане через пікетування будинку Тернопільської обласної ради народних депутатів представниками греко-католицької церкви, місцевих організацій Руху та Української республіканської партії. Пікетники поставили вимогу негайно скасувати рішення останньої сесії обласної ради народних депутатів щодо врегулювання міжрелігійних конфліктів і замість нього прийняти нове – про реабілітацію Української греко-католицької церкви і повернення їй усіх конфіскованих храмів та церковного майна.

1991 – газета «Вільне життя» стала незалежною громадсько-політичною газетою, видавцем якої є трудовий колектив редакції.

В останню суботу серпня відзначають День авіації України. Це фактично професійне свято всіх авіаторів країни, які несуть військову або цивільну службу на авіапідприємствах та авіалініях. Вперше це свято відзначали в 1993 році — після виходу відповідного президентського указу від 16 серпня.

В Україні ефективно функціонує повний авіаційний цикл. У країні створено систему державного регулювання авіації, ведеться підготовка авіаційних кадрів, діють підприємства з виготовлення літаків. Крім того, в Україні розвинена мережа аеропортів, завдяки чому авіаційний рух покриває 730 тисяч квадратних кілометрів.

До складу Військово-морських сил України входить морська авіаційна бригада і морська вертолітна ескадрилья. Підготовкою майбутніх авіаторів у країні займаються фахівці кількох навчальних закладів. Зокрема, це Національний Авіаційний Університет, Державна льотна академія України, Національний Аерокосмічний Університет і Міжнародний Авіаційний центр підготовки. Співробітники та курсанти цих вузів також відзначають День авіації.

Легендою світової авіації вважається український літак «Мрія».

31 серпня відзначають День блогу.

Ідея святкувати День блогу з’явилася у 2005 році, коли активні користувачі LiveJournal угледіли в слові «blog» цифри 3108. Тому відзначається це свято 31 серпня, тобто 31.08.

Ініціатори закликають присвятити цей день знайомству з товаришами з різних країн і з різними інтересами. Для цього пропонується написати короткі рецензії про п'ять різних блогах і 31 серпня опублікувати ці записи у себе з посиланнями на авторські сторінки. Вважається, що краще всього в цей день писати про блоги, які розходяться зі сферою звичайних інтересів автора, його точкою зору і життєвою позицією, щоб і сам користувач, і відвідувачі його сторінки відкрили для себе щось нове.

Блогери сприйняли ідею з ентузіазмом. Коли вперше 31 серпня оголосили святом, в індексі Google з'явилося відразу 30 тисяч нових сторінок. А в 2007 році у зв'язку з цією датою розпочався конкурс кращих блогів «Best of Blogs». У ньому можуть брати участь публікації на десяти мовах: англійською, арабською, іспанською, китайською, німецькою, нідерландською, перською, португальською, французькою та російською. На сьогоднішній день блогосфера – це найбільш швидкозростаюча частина Інтернету, яка останнім часом демонструє практично трикратну тенденцію до збільшення за рік. У світі налічується 75 мільйонів блогів; в Росії, за даними «Яндекс», більше 2 мільйонів унікальних адрес .

Фактично блоги являють собою соціальну мережу і в недалекому майбутньому можуть стати вагомою альтернативою традиційним засобам масової інформації. Однак не варто плутати День блогу і Міжнародний день блогера, який з 2004 року відзначають 14 червня. Це свято вважається символом дружніх відносин між користувачами LiveJournal з різних країн. 14 червня кожен блогер може опублікувати у себе на сторінці повідомлення про солідарність з іншими авторами інтернет- щоденників.

блог
блог

День незалежності Киргизстану відзначається 31 серпня. Незалежність країна здобула в 1991 році. Тоді відбулася позачергова сесія Верховної Ради, яка проголосила декларацію про державну незалежність Киргизстану. Так Киргизстан став незалежною демократичною державою.

Цей день став новим етапом у розвитку країни. Незалежність була проголошена з урахуванням волі народу, який хотів створити свою державу. Киргизстан офіційно декларує прихильність до загальновизнаних принципів міжнародного права.

Декларація проголошення державної незалежності закликала світову спільноту визнати утворення нової держави.

В цей день в столиці країни проводяться урочисті заходи. На площах організовують справжнє театралізоване шоу. Традиційним є проведення кінноспортивних ігор. А завершується свято грандіозним салютом.

А ще День незалежності сьогодні святкують Малайзія та Республіка Тринідад і Тобаго.

Іменини сьогодні святкують Омелян, Іларіон, Лавр, Макар, Флор.

Вибір читачів за тиждень

Відео