Чим небезпечні для здоров’я тернополян кліщі, які «живуть» на обличчі?

2

Інколи жителі Тернопільщини можуть не здогадуватися природу походження висипів на шкірі обличчя, причиною яких можуть бути кліщі.

Даний вид кліщів можна розгледіти під мікроскопом. Він має назву Demodex, а на шкірі його є два види: Demodex folliculorum, який живе в сально-волосяних фолікулах та Demodex brevis, який живе всередині сальних залоз. Хвороба шкіри, яку викликає даний організм – це демодекоз. І він є однією із важливих проблем сучасної паразитології.

До слова, цей вид кліщів живе на шкірі обличчя (рідше в районі шиї та грудей) здорових людей та не викликає проблем чи зовнішніх змін. Проте, при певних умовах кліщі можуть активно розмножуватися, чим викликати свербіж і запалення.

Демодекоз – зазвичай виникає на фоні інших захворювань, ослабленого імунітету, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, хвороби ендокринної системи, стресу. Також наявний в людей із хворобами очей, шкірною патологією.

Характерні симптоми цього захворювання: шкіра на ураженій ділянці запалена і лущиться, розширюються кровоносні судини та пори, з’являються висипи (вугрі), шкіра покривається вузликами, наривами, виразками. Окрім того набуває сірого відтінку, погано контактує з водою і милом: свербить, набрякає, провокує нові висипання.

Підтвердити наявність цієї хвороби можна за допомогою мікроскопа. Перед обстеженням рекомендують не вмиватися протягом двох днів і не користуватися косметикою, повідомляє Тернопільський обласний лабораторний центр.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео