Тамара Коблик

5 вересня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Базар Антін (1898, с. Настасів, нині Тернопільского району –  09. 11. 1968, м. Торонто, Канада) –  ветеринар, громадський діяч.

Белошицький Руслан (1979, м. Тернопіль) - керівник Управління забезпечення реалізації повноважень у Тернопільській області.

белошицький
белошицький

Береза Володимир (1895, м. Бучач –  Соловецькі острови, нині РФ) –  військовик. 1914-1419 – старшина Легіону УСС та УГА. Загинув в ув’язненні.

Бучинський Йосип (1891, с. Застав’є, нині Тернопільського району - рік і місце смерті невідомі) – релігійний і культурно-просвітній діяч. 1940 року заарештований та розстріляний органами НКВС

бучинський
бучинський

Каліщук Наталія (1960, м. Тернопіль) – інженер, громадська діячка, меценат. Автор публікацій у фахових виданнях.

Колодій Франц (1897, с. Нова і Стара Могильниці Теребовлянського району –  29. 04.1985, м. Джерсі-Сіті, США – кооператор, політичний і громадський діяч. Воював в УГА.

Кравець Олег (1955, с. Устечко Заліщицького району) – економіст, правник, громадський діяч

кравець
кравець

Куца Ольга (1953, с. Стриганці Бережанського району) –  вчений у галузі літературознавства. Доктор філологічних наук (1997), професор (2002). Автор низки наукових праць із драгоманознавства, франкознавства, шевченкознавства

куца
куца

Николай (в миру –  Грох Іван Михайлович; 05. 09. 1954, с. Галич, нині Підгаєцького району) – релігійний діяч.

Николай_(Грох)_в_Парке_славы
Николай_(Грох)_в_Парке_славы

Сливка Павло (1949, с. Клебанівка Підволочиського району) – педагог, музейник, історик, краєзнавець, громадсько-політичний діяч. Автор публікацій на історичні, краєзнавчі, релігійно-церковні і суспільно-політичні теми у ЗМІ, збірниках.

сливка
сливка

Шкарупа Інга (1981, м. Тернопіль) –  спортсменка (спортивна гімнастика). Майстер спорту міжнародного класу (1997).

шкарупа
шкарупа

Шмигановська Ірина (05. 09. 1967, смт. Гусятин) – спортсменка (біатлон). Майстер спорту СРСР (1988)

шмигановська
шмигановська

Шпинда Марія (1959, с. Піщане Зборівського району) – господарник

шпинда
шпинда

Цей день в історії Тернопілля:

1648 – жителі Деренівки, разом із мешканцями сіл Довге, Янів (нині с. Долина), Хоростків штурмували замок у Будзанові, спалили двір пана Замяховського, а також костел в Янові та маєток Блажевського.

1921 у Бережанах відбувся суд над дев’ятьма патріотами зі села – Кирилом Крисою і його товаришами за те, що під час українсько-польської війни розброїли у Золотій Слободі польську поліцію, а декілька поліцаїв передали українській військовій команді.

1946 – зіткнення ОУН з МВС у селі Бабинці Борщівського району Тернопільської області (загинув кущовий пропагандист Михайло Гуска-Тополя)

1993 – із с. Залужжя на цвинтар у с. Поручин Бережанського району перенесено останки трьох вояків УПА, у т. ч. повстанського лікаря, сотника УПА Яромира Олесницького.

1999 – на місцевому цвинтарі у с. Ланівці Борщівського району перезахоронено двох вояків УПА (псевда «Чорноморець» і «Смик»).

2004 – створена громадська обласна організація “Захист Дітей Війни”.

2014 – під час війни на сході України (АТО), потрапивши у засідку російського спецназу, загинув уродженець Білозірки Андрій Юркевич («Грізлі»; 1982 р. н.).

2014 – під час війни на сході України (АТО) загинув уродженець села Кам’янки Іван Воробель (1981 р. н.).

1386443240_den-blagodiynosti
1386443240_den-blagodiynosti

Міжнародне співтовариство на рівні Генеральної Асамблеї ООН глибоко стурбоване тим фактом, що злидні як і раніше зберігаються практично у всіх державах світу. Це стосується насамперед країн, що розвиваються, але часто створюється враження, що подібні явища не залежать ні від рівня економічного, культурного чи соціального розвитку. Деякі сміливі заяви з приводу того, що сучасне суспільство цілком здатне подолати, в перебігу найближчих 15-20-ти років, то негативне явище, яке мається на увазі під поняттям злиднів, коли хтось живе за межею бідності, багатьом здаються наївними висловлюваннями.

Злидні супроводжують нас з незапам’ятних часів і можуть бути обумовлені різноманітними причинами і обставинами, залежними і абсолютно незалежними від людини. Вони схожі на якесь випробування і нашу, на жаль, іноді гідну спадщину. Вони небезпечні і непередбачувані. Вони уособлюють собою щось жахливе і зовсім не бажане. Єдина ефективна зброя проти них - це благодійність. У сучасному розумінні благодійність не сильно відрізняється від тих понять і принципів, які були притаманні цьому явищу протягом всієї історії нашого людства. Творити благі і добрі безкорисливі справи, милосердя чинити тим, хто потребує цього особливо, завжди було гідним і шанованим заняттям.

Ідея внести «День благодійності» в офіційний державний або міжнародний календар, не нова. Приміром, 13-го грудня 2007-го року Президентом України, згідно до Указу № 1220/2007, другу неділю грудня було зроблено офіційним днем, присвяченим благодійності на державному рівні. Офіційний «Міжнародний день благодійності» був затверджений дещо пізніше, 17-го грудня 2012-го року на 58-му пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, що відображено у відповідній резолюції № 67/105 і відзначається 5-го вересня. Той факт, що сучасне співтовариство усвідомило необхідність і цінність благодійності в процесах розвитку і зміцнення нормальних людських взаємин, радує і безперечно є дуже позитивним зрушенням в офіційній міжнародній політиці.

Іменини сьогодні святкують Арсен, Юрій, Єлизавета, Флор.

Вибір читачів за тиждень

Відео