Оксана Бучко

Прокурор з Тернопільщини про суд над Росією

70256994_2725743620810679_9027529233328504832_n

На засіданні Великої палати ЄСПЛ у справі «Україна проти Росії» був присутнім прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, прокуратури Тернопільської області Роман Чапаєв. Засідання провели у Страсбурзі 11 вересня. А скаргу, на основі якої відкрили справу, подали ще 13 березня 2014 року.

Це стосується порушень Росією прав людини в Криму: переслідування політичних опонентів (насильство, викрадення людей, позбавлення їх волі, порушення права власності тощо), порушення прав нацменшин та представників інших релігій. Основним аргументом Уряду РФ та його представників є неприйнятність заяви ЄСПЛ через її виключно політичний характер.

- Представники відповідача наполягали, що Суд повинен відхилити усі факти, зазначені позивачем, оскільки вони не підтверджуються жодними доказами, - пише Роман Чапаєв. - Адже  ніхто з представників Українського Уряду після подій 2014 не їздив у Крим та не міг виявити таких фактів, а тому вони є надуманими. Наші представники посилалися на доповідь моніторингової групи ООН, висновки Комісара з прав людини та Верховного комісара ООН, що базуються на достовірних свідченнях потерпілих, результатах системно проведеного розслідування.

Дискусія виникла і щодо суспільно-політичної оцінки «референдуму» 16 березня 2014 року. За словами прокурора, представник РФ Майкл Свенсон наполягав, що присутність у Криму в березні 2014 російських військових лише стримувала насильство з боку фашистів, а референдум був спровокований загрозою такого насильства. Доводи Уряду України він назвав політичною пропагандою. Представник України – адвокат Бен Еммерсон - звертав увагу, що події в Криму (як і війна на Донбасі) є помстою Путіна за прагнення українського народу здобути демократію.

- Суд оголосив перерву для розв'язання питання прийнятності заяви (відповідно до ст.34 Конвенції). Поміж іншого піднімалося дещо провокативне (на мій погляд) питання компромісу у цій справі, - додає Роман Чапаєв. - Дякуємо нашим представникам за твердість та переконливість у доведенні нашої державницької позиції, логічність у викладенні аргументів, приголомшуючі ораторські здібності. Успіхів їм, а також нам усім, у цій справі. Адже Крим – це Україна!

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео