Тамара Коблик

29 листопада в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

Василишин Андрій (1982, м. Тернопіль) - військовослужбовець, “Карпатська січ”, депутат Тернопільської обласної ради.

Локоть Антін (1885, с. Тростянець Зборівського району – 16.02.1980, м. Гартфорд, США) – церковний і громадський діяч.

Присяжнюк Василь (1955, с. Колодно Збаразького району) - Екс-прокурор Рівненської області, в 2010 році потрапив під люстрацію.

prysyazhnyuk

Радніцький Зиґмунт (1894, м. Чортків – 05.11.1969, м. Краків, Польща) – польський живописець, педагог.

Скорупський Володимир (1912, Копичинці,  — 11.12.1985, Торонто, Канада) — український письменник, літературознавець, журналіст, редактор. Член Об'єднання українських письменників «Слово».

Стецюк Григорій (1887, Гнилички Підволочиського району — 10.12.1971, Чикаго, США) — правник, сотник УГА, доктор права.

Цей день в історії Тернопілля:

1919 року – у Львові помер галицький натураліст, педагог, мовознавець, письменник, громадський діяч, дослідник мови і фольклору лемків, уродженець  с.Більче-Золоте Борщівського району Іван Верхратський. Велику увагу приділяв вивченню фольклору лемків Словаччини, де здійснив подорожі у 1897 і 1899 рр. Перша праця, присвячена фольклору лемків південних схилів Карпат, «Гоя дюндя і собітки на Угорській Русі», в якій подано опис основних календарних звичаїв разом з весняними піснями із сіл Вапенник, Петрине, Дрічно, Збійне. Обряд собіток записаний у с. Бодружаль. Мові лемків північних схилів Карпат присвятив монографію «Про говір галицьких лемків». Основоположник української наукової термінології з природознавства. У 1880 році видавав журнал «Денниця». Написав підручники для гімназій з ботаніки, зоології й мінералогії. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

1919   року - у Тернополі відублася нарада за участі міністрів А.Лівицького, М.Ковалевського, радника міністра внутрішніх справ П.Христюка, головного інспектора армії УНР В.Кедровського, які прийшли до висновку, що без матеріальної допомоги неможливо організувати армію, яка б визволила українську територію. Умови, поставлені польським урядом, важкі, але на них треба погоджуватись, українська місія в Варшаві повинна підписати мирний договір з поляками.

1984 року - у м.Саскатун (Канада) помер священик, педагог, уродженець Гусятинщини о.Степан-Йосиф Бахталовський. Навчався в містах Станіславі та Римі. З 1922 р. — у Канаді. Був ігуменом у різних монастирях, директором і професором Малої семінарії в м. Йорктоні, парохом у різних містах України та Канади. Упорядник молитовника «З нами Бог», автор книги «Біографії єпископів, владик-страдників», статей у релігійних часописах.

1991 року – в Бухаресті (Румунія) помер поет, перекладач, громадський діяч, уродженець Лановеччини Кирило Куцюк-Кочинський. Перекладав українською та румунською мовами твори англійських, болгарських, італійських, німецьких, польських, російських, словенських, угорських та французьких письменників.

2016 року – в селі Бабинці на Тернопільщині загинув  демобілізований військовик ЗСУ, солдат, артилерист 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів) Білінський Іван. Напередодні увечері пішов з товаришами з дому і не повернувся. Тіло виявили на березі річки Нічлава, слідів насильницької смерті немає, ймовірно, послизнувся і впав до річки, помер від переохолодження. Похований у Бабинцях. Народився 21 січня 1987, Бабинці Борщівського району. Мобілізований влітку 2015 року як доброволець, воював на Луганщині в районі Трьохізбенки, потім ніс службу в Сєвєродонецьку. Повернувся з фронту в жовтні 2016 року.Був розлучений, залишилися батьки, сестра, молодший брат і син.

П’ятницю після Дня подяки в США з особливим нетерпінням очікують шопоголіки і співробітники роздрібної торгівлі: в цей день стартує різдвяний сезон розпродаж. Чорна п’ятниця – день, коли кишені покупців порожніють, зате магазини роблять величезну касу.

chernaya-pyatnica

Щороку в четверту п’ятницю листопада люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання – небезпечна тенденція. Саме цього дня громадські активісти закликають максимально розсудливо ставитися до своїх покупок і виступають проти суспільства споживання.

Ідея цього свята-акції зародилася 1992 року в Америці. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле Ласн. На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового і бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах із високим рівнем життя проживає лише 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони понад 80 відсотків усіх природних ресурсів Землі.

2001 року за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, День відмови від покупок, окрім Мексики, Канади і США, пройшов іще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.

Умови участі в цій акції прості – протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», щоб привернути увагу громадськості. Акції є мирними демонстраціями в торговельних центрах, а також показами «антирекламних» роликів, які повідомляють про те, що середній житель США купує в п’ять разів більше товарів, ніж мексиканець, вдесятеро більше, ніж китаєць, і в тридцять разів більше, ніж громадянин Індії.

День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів у всьому світі. Цього дня магазини отримують від 20 до 50 відсотків свого річного виторгу, а в масовій тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди. Не без сарказму четверту п’ятницю листопада називають «чорною п’ятницею» (Black Friday).

b_449e715e401d90b20862d88703397ac9

Кожної останньої п’ятниці листопада в Україні святкують День логіста. І хоча свято неофіційне, його не можна залишити без уваги.

Кваліфікований логіст координує пересування товарів безпосередньо від точки виробництва до місця реалізації. Це відповідальна посада, що вимагає від виконавця уважності, зосередженості та здібностей до аналітики. Саме від роботи логіста залежить, чи прийде потрібний товар до обумовленого терміну, і якою буде кінцева вартість доставки.

Професія логіста досить популярна, оскільки такий фахівець потрібен в усіх компаніях, чия діяльність пов’язана з виробництвом, торгівлею і доставкою будь-яких товарів.

Результат пошуку зображень за запитом "день логіста"

Міжнародний день солідарності з палестинським народом відзначається щорічно 29 листопада. Цього дня в 1947 році Асамблея ООН прийняла резолюцію про розділ Палестини.

Чому Палестина спочатку відмовилася від власної державності, коли це пропонувалося при заснуванні держави Ізраїль, а потім передумала, захотіла автономії в його складі (не без впливу і активному сприянні СРСР) - напевно звичайна загадка природи?

58568

А ще сьогодні Всесвітній день інформації.

За церковним календарем 29 листопада вшановують апостола та євангеліста Матвія, саме він написав перше Євангеліє. Спочатку він був митником, тобто, збирачем податків, однак після того, як Ісус Христос призвав його стати учнем у числі інших апостолів, Матвій до кінця свого життя служив Господу і прийняв за віру мученицьку смерть.

matthew_evangelist

Іменини сьогодні святкують Матвії, Єфросинії, Семени.

Вибір читачів за тиждень

Відео