Віра Олександрович

«Війна» за гаражі дісталася до Тернопільської обласної ради (фото)

Представники ініціативної групи гаражного кооперативу «Аляска-авто» завітали на сесію Тернопільської обласної ради 10 грудня. Люди, які роками не можуть добитися правди, вирішили тепер шукати допомоги у політиків.

Внести це питання у порядок денний запропонував представник «Громадянської позиції» Петро Васько. Він пояснив, що люди звернулися до нього, бо вже не бачать іншого виходу. Виявилося, ДНТП «Промінь», що належить до концерну «Укроборонпром», нещодавно оскаржило в суді розпорядження голови Тернопільської обласної держадміністрації про те, щоб передати ділянку площею майже 6 га в оренду кооперативу і розподілити її між власниками гаражів.

Депутати1
Депутати1

Нагадаємо, проблема гаражного кооперативу «Аляска-авто» виникла далеко не вчора. Конфлікт навколо землі періодично стихає або наростає, триваючи загалом уже восьмий рік. Власники гаражів впевнені: майже 6 га землі, де розміщені 1340 гаражів, у них намагаються забрати. Про це обласним депутатам розповів Михайло Малкуш, якому, на прохання пана Васька, відразу і передали слово.

– Завдяки зусиллям власників гаражів і обласної держадміністрації, нам у 2019 році ту ділянку виділили, – каже пан Малкуш, – причому з умовою подальшого розподілу між членами кооперативу. Але представники бізнесових структур далі роблять усе, щоб ми свою землю не отримали.

Чоловік нагадав: ділянку під гаражами облаштували ще у 1996-1997 роках на землях, що на той час належали заводу «Сатурн». Підприємство той масив у своїй діяльності не задіювало і нічого там не будувало.

Депутати2
Депутати2

Ми все там зробили за внески власників гаражів і за них же досі утримували, додає Михайло Малкуш. Ту землю жодного дня не використовували за цільовим призначенням. Будівництво складських, виробничих, адміністративних та інших приміщень і споруд там не проводили. Складається враження, що органи, які проводять реєстрацію: Держгеокадастр, державні реєстратори, за чиєюсь вказівкою проводять маніпуляції з перереєстрацією і внесенням змін в реєстр без відповідного пакету документів.

Коли депутати це почули, то засумнівалися, чи варто взагалі починати розбиратися у задавненому конфлікті. У залі почали шуміти, активно дискутувати. Принагідно згадали про державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель ГУ Держгеокадастру у Тернопільській області Тараса Серетного. Навіть зауважили, що міського депутата за те, що він підтримав людей, тепер «переслідують».

– Ми просимо обласну раду створити комісію, яка перевірила б на місці правдивість викладених мною фактів, – додає Михайло Малкуш. – Вона зможе поставити крапку у цій штучно створеній у 2012 році Тернопільською міською радою проблемі.

Депутати3
Депутати3

Голова обласної ради Віктор Овчарук врешті переконав колег у тому, що створити тимчасову комісію все-таки варто. Вивчити ситуацію депутати погодилися. Тож у комісію мають увійти представники усіх фракцій і зацікавлених сторін, у тому числі – власники гаражів. Поки що це рішення їх заспокоїло. «Терен» докладно писав про те, що відбувалося на сесії 10 грудня – читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото  авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео