Віра Олександрович

Ласий шматок «пирога» виділили у Тернополі селам, що ввійшли до громади (фото, відео)

Кучер

Основний фінансовий документ Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на наступний рік ухвалили на засіданні 42-ї сесії міської ради.  

Дискусію у залі ніхто не влаштовував. Слухали депутати начальника міського управління фінансів Надію Кучер неуважно, шуміли, ходили залом, спілкувалися. Але врешті місцевий бюджет Тернопільської громади на 2020 рік отримав 33 «за».

[embed]https://youtu.be/PWmO5hrB_Gs[/embed]

- Дохідну частину бюджету передбачили у сумі 2 258, 9 млн грн. Це - менше очікуваного виконання 2019 року на 357,3 млн грн, - визнає фахівець. - Пов’язано це із тим, що з 2020-го виплату пільг, субсидій і допомог здійснюватимуть не через місцевий бюджет, а відразу - із державного.

Однак «плюси» все-таки є: якщо загалом дохідна частина бюджету на 2020 рік зменшена порівняно із 2019-м, то за власними доходами загального фонду є зростання – аж на 259,1 млн грн.

- Тож загальна сума дохідної частини бюджету складатиме 1 748 млн грн, - підкреслює Надія Кучер. - Причому ми подбали про забезпечення видатків за соціально захищеними статтями. Лише на виплату зарплати в бюджеті громади на наступний рік передбачили 1 006,5 млн грн і на енергоносії – 109,5 млн грн, а це - 46,5% від загального бюджету громади.

Депутати3
Депутати3

На реальності і спроможності цього кошторису акцент зробив і голова бюджетної комісії міської ради Михайло Ібрагімов. Він наголосив, що у 2020-му для нашого міста врахували реверсну дотацію у розмірі 52 млн грн. Ці гроші підуть у державний бюджет для вирівнювання фінансових можливостей громад. Мовляв, це – найкращий показник того, що ми і самі справляємося, й іншим допомагаємо.

[embed]https://youtu.be/QK-6hb0BRrM[/embed]

Надія Кучер у своєму виступі наголосила, що основним складовими власних надходжень будуть традиційно: ПДФО, питома вага якого становить 64,2% власних доходів загального фонду і прогнозується в сумі 1 121, 6 млн грн, що на 121,1% більше від надходжень 2019-го, а також - акцизний податок із роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Його розраховують отримати 70 млн грн, або 107,5% відповідно до 2019 року.

Депутати
Депутати

На жаль, у наступному році запланували провести лише один земельний аукціон, тому сума, яку зможе отримати кошторис-2020, на думку деяких депутатів, – надто мала. Втім, наразі є те, що є, тобто – оформлене чітко і за документами. А якщо буде більше аукціонів, то гроші він дин розділять згодом, підкреслив міський голова Сергій Надал.

[embed]https://youtu.be/vPiLkgLJQQ4[/embed]

- На 2020 рік за нами залишили акцизний податок із виробленого та ввезеного пального, - додає вона. -  Прогнозована сума акцизу - 60,3 млн грн. Понад 25,7% у власних доходах загального фонду займають місцеві податки в збори (449,1 млн грн).

Окрім того, міжбюджетні трансферти запланували в сумі 427,1 млн грн, що менше бюджету 2019 року на 598,1 млн грн. Це сталося якраз за рахунок уже згаданих вище пільг, субсидій і допомог.

[embed]https://youtu.be/ghqOY7Rh9FU[/embed]

- Видаткова частина бюджету планується у сумі 2 402, 0 млн грн, - уточнює пані Кучер. - Сума видатків – вища за дохідну частину на 143,1 млн грн. Тобто ми врахували суму запозичень на термомодернізацію закладів освіти та за програмою «Світло без ртуті».

Галузь освіти отримає 1032, 9 млн грн, а відділ охорони здоров’я – 131,5 млн грн. На соціальний захист і соціальне забезпечення передбачили 128,3 млн грн. Натомість на житлово-комунальне господарство у 2020 році виділили 571,7 млн грн, що становить 33% всіх видатків загального фонду. Не забули у кошторисі і про сферу культури. На неї передбачили 95,8 млн грн. Спорт і фізична культура «потягнуть» 66,3 млн грн. У транспортній сфері також запланували видатки. Зокрема, лише КП «Тернопільелектротранс» отримає 23 млн грн.

Депутати2
Депутати2

Що цікаво, не забули у Тернополі і про села громади. На них виділили понад 6,5 млн грн: - с. Кобзарівка (капремонт вуличного освітлення і школи, поточний ремонт ФАПу); - с. Плесківці (капремонт під’їзної дороги); - с. Курівці (ремонт адмінкорпусу села, ремонт школи); - с. Малашівці (ремонт доріг і капремонт паліативної та хоспісної терапії; - с. Іванківці (ремонт дороги); - с. Чернихів (капремонт мощення біля школи, ремонт будинку культури); - с. Вертелка (капремонт системи опалення будинку культури).

До речі, того дня депутати також внесли зміни до кошторису-2019. Надія Кучер запевнила, що «перекидка» коштів і розподіл субвенцій та дотацій дозволять місту завершити цей рік без «хвостів», тобто боргів у зарплатах та інших витратах не буде.

[embed]https://youtu.be/nDE0gkHqKe0[/embed]

Докладно про це засідання і ухваленні на ньому основні рішення також читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео