Віра Олександрович

Тернопіль одним із перших в Україні почав впроваджувати ще одну новинку (фото, відео)

Тернопіль йде в ногу з часом, тому у нашому місті вже стартував перший етап впровадження електронного документування. Реалізувати цю задумку в Україні мають у 2020-му.

Про внесення змін до рішення «Про регламент Тернопільської міської ради 7-го скликання» йшлося під час сесії 20 грудня. Доповідала з цього питання начальниця міського Управління організаційно-виконавчої роботи Світлана Добрікова. «За» врешті були 35 депутатів.

Депутати1
Депутати1

За її словами, Тернопіль врешті повинен створити так званий електронний архів. Але перші кроки треба зробити вже тепер. Через це і слід внести зміни до рішення міської ради від 24.11.2015 р. за №7/2/152 «Про регламент Тернопільської міської ради», а саме: викласти п. 30.8 ст. 30 «Підготовка питань до розгляду на пленарному засіданні ради» у такій редакції (цитуємо): «Проекти рішень, які подаються на розгляд ради, повинні містити у правому верхньому куті аркуша напис «Проект», ім’я розробника цього проекту. Проект рішення оформляється таким чином:

- проект із додатками, висновки постійних комісій міської ради; - у прошнурованому і пронумерованому вигляді документи, долучені до проекту рішення, включаючи розрахунок розсилки, підписаний розробником проекту...».

Причому, починаючи із 01.01.2020 р. документи, долучені до рішення, підлягатимуть обов’язковому скануванню посадовою особою виконавчого органу, яка готувала проект рішення, або структурним підрозділом, до компетенції якого належить рішення, та збереженню в електронному сховищі. Саме цей нюанс, на думку депутатів, і потребував докладного роз’яснення.

– Ми уже маємо ресурс TERNOPIL.RADA4YOU.ORG, що є локальним проектом RADA4YOU.ORG, – каже Назар Зелінка. – Але там часто інформація відображається некоректно. Якість відкритих даних у Тернополі мала б бути кращою.

На що депутат отримав відповідь: веб-ресурс TERNOPIL.RADA4YOU.ORG розробила Громадянська мережа ОПОРА у співпраці із Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади. Заповнюють його і стежать за якістю активісти, тому міська рада впливу на контент не має. Із офіційними документами, мовляв, усе буде добре. Щоправда, чи будуть там висвітлювати усі додатки до рішень, Світлана Добрікова засумнівалася.

Депутати2
Депутати2

Оскільки рішення уже прийняли, контроль за його виконанням поклали на постійну комісію міської ради із питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності (голова – Олег Климчук). До речі, на сесії того дня розглянули чимало цікавих питань. «Терен» про це докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео