Віра Олександрович

Що у Тернополі в 2019 році зробили за наші із вами гроші (фото, відео)

Про реалізацію проектів «Громадського бюджету», або так званого бюджету участі, у Тернополі в 2019 році йшлося на сесії міської ради 20 грудня.

Власне, доповідати з цього питання мав особисто міський голова Сергій Надал, але він попросив начальницю міського управління економіки, промисловості і праці Тетяну Корчак допомогти йому.

Президія
Президія

Заслухавши звіт про реалізацію проектів «Громадського бюджету» у 2019 році, депутати дали 27 «за». Обійшлося без дискусій і роз’яснень. Тим паче, у голосуванні цього року, за словами пані Корчак, взяли участь 12 990 тернополян, які віддали 16 672 голоси за проекти, допущені до конкурсу. Підсумковий звіт врешті взяти до відома.

Нагадаємо, Тернопіль увійшов до семи міст, які виграли конкурс за підтримки USAID та «Інституту бюджету та соціально-економічного розвитку» і отримали безкоштовне програмне забезпечення для реалізації вказаного проекту. Прийом заявок на конкурс за кошти «Громадського бюджету» розпочали 1 вересня 2018 р. До реалізації у 2019-му відібрали 19 ідей на загальну суму 11 млн 101 тис. 117, з яких: - 6 великих – 7 670 267,0 грн. (69,1%); - 13 малих – 3 430 850,0 грн. (30,9%).

Протягом 2019 року, за її словами, реалізовані усі 19 проектів, що потягнули на 10 млн 112 тис. 229 грн.

Депутати1
Депутати1

ВЕЛИКІ ПРОЕКТИ

1. Встановлення накриття спортивного майданчика в школі-ліцеї №6 ім. Н. Яремчука. Мета – накриття спортивного майданчика для круглорічного використання. За 1 млн грн там залили основу, встановили опори накриття майданчика. Кошти використані в повному обсязі на підготовчі роботи і придбання металевого каркасу. Для проведення накриття необхідне придбання покрівлі.

2. Безпечне материнство. Мета – покращення рівня надання допомоги вагітним і породіллям в операційній палаті інтенсивної терапії. Передбачили 1 млн 100 тис. грн, але трохи зекономили, бо витратили 1 млн 93 тис. 500 грн. Для КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня №2» придбали і ввели в експлуатацію апарат штучної вентиляції легень «eVolution 3e».

Медобладнання
Медобладнання

3. Безпечна і здорова школа. Мета – створення умов для безпечного перебування дітей на території школи, пропагування здорового способу життя та відпочинку. Витратили 1 млн 450 тис. грн. У школі №7 встановили огорожу навколо усього подвір’я, 10 відеокамер та освітлення території, вуличні тренажери і завершили благоустрій.

4. Дитячий інклюзивний майданчик «Місто Мрій». Мета – допомогти сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю соціально адаптуватися до навколишнього середовища і мати змогу гратися та відпочивати на свіжому повітрі. Треба було 1 млн 434 тис. грн, але використали 1 390 942 грн. Провели роботи з облаштування дитячого інклюзивного майданчика у парковій зоні (район «Сонячний»), встановили 17 елементів-конструкцій.

5. Рік науки та молодіжних ініціатив у Тернополі у 2019 р. Мета – реалізація календарного плану заходів «Рік науки та молодіжних ініціатив. Треба було 1 млн 286 тис. 267 грн. Усі кошти використали на Станції юних техніків. Реалізували близько 150 наукових, освітніх і молодіжних заходів, зазначених у календарному плані, придбали обладнання

6. Нове життя спортивного майданчика. Мета – пропагування здорового способу життя, активного та здорового відпочинку. У школі №18 облаштували футбольне поле зі штучним покриттям за 990 тис. грн, хоча спочатку було потрібно 1 млн 400 тис. грн.

Депутати4
Депутати4

МАЛІ ПРОЕКТИ

1 Музей національної слави на базі Галицького коледжу. Мета – популяризація української історії, формування у молоді патріотичних поглядів. Треба було 293 тис. грн, але вистачило 228. Придбали звукове та відеообладнання, проектор, меблі, створили експозицію.

2. «Вільна боротьба». Міжнародний меморіал тренера вільної боротьби Богдана Сцібайла. Мета – популяризація вільної боротьби. Проект реалізували ц школах №7 і 17. Придбали два борцівських мати і два табло за 299 тис. 998 грн.

3. Впорядкований дворик – окраса історичного центру міста. Мета – впорядкування і надання естетичного вигляду внутрішнього двору будинків за адресою: бульв. Шевченка – вул. Камінна і Словацького. За 263 тис. 860 грн відремонтували каналізаційні люки, замощення території двору бруківкою, зробили клумби навколо дерев і кущів.

4. Реконструкція зупинки громадського транспорту «Педагогічний університет». Мета – створити смарт-зупинку із комфортними умовами для студентів, жителів і гостей міста. За 163 тис. 24 грн встановили павільйон зупинки, обладнаний сонячними панелями, монітором 43, Wi-Fi-роутером і USB-входами.

5. Облаштування спортивно-ігрового майданчика на вул. Оболоня. Мета – створення сприятливих умов для фізичного розвитку населення. За 272 тис. 980 грн встановили елементи дитячого ігрового комплексу, лавочки.

6. Організація центру загартовування тернополян і реконструкції приміщень для оздоровчих процедур. Мета – забезпечення оптимальних умов функціонування ГО «Нептун», що популяризує здоровий спосіб життя, проведення Всеукраїнських змагань із зимового плавання. За 271 тис. 100 грн капітально відремонтували дах, стін і підлоги у приміщенні ГО.

7. Студія робототехніки. Мета – комплексне навчання підростаючого покоління (6-21 років) основам робототехніки. Для Станції юних техніків придбали обладнання (навчально-розвиваючі комплекти LEGO, 3D-принтер, комплект електрообладнання, комп’ютерну та мультимедійну техніку). Лабораторію робототехніки відкрили за 228 тис. 200 грн.

8. Кіно без меж. Мета – створення тифлокоментаря до україномовних фільмів та організація їхнього показу в інклюзивному форматі. За 88 тис. 800 грн перевели фільми «Позивний Бандерас» і «Пригоди Святого Миколая» із використанням спеціальної технології тифлокоментування і провели кінопокази.

Майданчик
Майданчик

9. Облаштування спортивного простору на вул. Лозовецькій. Мета – створення зони активного відпочинку для дітей і дорослих. Роботи із влаштування штучного покриття (синтетична трава), встановлення металевої огорожі, воріт, баскетбольних щитів, лавочок потягнули 296 тис. 610 грн.

10. Ландшафтний дитячий ігровий майданчик із м’яким покриттям на вул. 15 Квітня. Мета –сприяння підвищенню рівня фізичної та загальної культури населення. На ігрові елементи (гойдалка, гірка, лазанка) витратили 300 тис. грн.

11. Реконструкція дитячого майданчика на вул. Галицькій, 52, облаштування благоустрою. Мета – організація дозвілля і відпочинку дітей. Врешті за 299 тис. грн встановили металеву огорожу, ігрові елементи, тенісний стіл і 4 лавочки

12. «Можливості – обмежені, здібності - безмежні». Мета – підвищення поінформованості та освіченості людей із особливими фізичними можливостями, соціальна адаптація, забезпечення самореалізації та інтеграції у громадське суспільство. Купили обладнання для облаштування безпечних зон активного відпочинку, отримання інформації, читання, розваг, фізичного та духовного розвитку людей з особливими фізичними можливостями та провели заходи у бібліотеці-філії №4 і 8. Витратили загалом 189 тис. 948 грн.

13. Громадський туалет. Мета – забезпечення потреб населення. На це пішло 300 тис. грн. Йдеться про об’єкт, який встановили біля оновленого скверу на вул. В. Чорновола. Гроші витратили на придбання модульного туалету, його встановлення, підведення комунікацій, благоустрій і виготовлення ПКД+експертиза. Ось тільки це «диво» ще не працює.

Депутати7
Депутати7

Нагадаємо, депутати збиралися 20 і 23 грудня. «Терен» про це докладно писав ТУТТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки, а також зі звіту Тетяни Корчак

Вибір читачів за тиждень

Відео