Адвокат забезпечила визнання права власності особи на службову квартиру в сімейному гуртожитку

156

До Кременецького місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка М., щодо встановлення права власності на квартиру в сімейному гуртожитку. 

Громадянка М. 19.09.2003 року була прийнята на роботу в ПСП «Лановецьке» на посаду завідуючої столовою. Розпорядженням голови ПСП «Лановецьке» від 05.11.2003 року їй було виділено, як члену колгоспу, в користування службову квартиру в сімейному гуртожитку. В подальшому вона викупила надану їй квартиру, повністю сплативши її вартість. В зазначені роки колгосп продавав належні йому житлові будинки та квартири членам колгоспу, однак при купівлі нерухомого майна жодні договори на той час не укладалися та нотаріально не посвідчувалися, так як сплата за будинок була розрахована на декілька років. За придбану квартиру особа в той час вона сплатила 1 628 грн. 

З моменту передачі їй квартири, позивачка та її сім`я проживали та вели спільне господарство у ній, однак оформленням свого права власності на квартиру в той час, вона не займалася, по причині відсутності коштів.

Зараз колгоспу ПСП «Лановецька» вже не існує. На сьогоднішній день будівля житлового будинку (гуртожиток) на балансі Лановецької міської ради не перебуває. 

Більше 15 років позивачка проживає разом з сім`єю у вказаній квартирі, добросовісно та безперервно володіє та відкрито користується нею, веде домашнє господарство, підтримує чистоту і порядок в домі, сплачує всі комунальні послуги, поліпшує загальний стан будинку, проводить капітальний та поточний ремонт, а тому вважає, що має право звернутися до суду та визнати право власності на зазначену квартиру.

Адвокатом Мирославою Вальчук, якого призначив місцевий центр (доручення № 51 від 27.02.2019) було підготовлено та подано позовну заяву, в результаті чого вдалося довести виникнення права власності на службову квартиру у сімейному гуртожитку за набувальною давністю. 

Оскільки, можливість пред`явлення до суду позову про визнання права власності за набувальною давністю випливає з положень статей 1516 ЦК України, а також частини четвертої статті 344 ЦК України, згідно з якими захист цивільних прав здійснюється судом шляхом визнання права. Тому особа, яка заявляє про давність володіння і вважає, що у неї є всі законні підстави бути визнаною власником майна за набувальною давністю, має право звернутися до суду з позовом про визнання за нею права власності.

Нормами ст. 328 ЦК України, закріплено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст. 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном протягом п`яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Рішенням Лановецького районного  суду позов задоволено.  

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. 

Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео