Олег Снітовський

З Угорщини до Тернополя прибула 3D-виставка (фоторепортаж)

Інтерактивну мандрівну англомовну виставку-лабіринт про життя і творчість Івана Франка демонструють у Тернополі.

Її напередодні відкрили у ТРЦ «Подоляни» у рамках книгофесту. Звертаючись до присутніх, почесний консул Угорщини у Тернополі та області, президент Благодійного фонду «Подоляни» Тетяна Чубак зазначила, що така подія у культурно-мистецькому житті обласного центру досить знакова.

фото01 (Copy)
фото01 (Copy)

фото13
фото13

Нам надзвичайно приємно, що маємо тісну співпрацю із Львівським національним літературно-меморіальним музеєм музеєм Івана Франка. Сподіваюсь, що і дорослі, і діти у цьому лабіринті знайдуть щось нове про Івана Франка. А хто захоче щось більше дізнатися про Великого Каменяра, то для цього є ось оця книжка – «Франко від А до Я». А мені, як почесному консулу Республіки Угорщина у Тернополі та області надзвичайно приємно, що цей лабіринт із Угорщини прибув саме у наше місто. Тут, у холі ТРЦ «Подолян» він буде упродовж десяти днів, за які можна більше дізнатися про Івана Франка.

фото03 (Copy)
фото03 (Copy)

Фото02 (Copy)
Фото02 (Copy)

Розповів про оригінальний проект і один із його авторів, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, відомий франкознавець Богдан Тихолоз.

фото04 (Copy)
фото04 (Copy)

фото05 (Copy)
фото05 (Copy)

– «Виставка «Іван Франко – від А до Я» створена у вигляді лабіринту. Її мета – без пафосу, гучних фраз, а живою мовою, наглядно показати широкому загалу живу, культову постать Івана Франка. Цей проєкт народжений з любові… 

фото06 (Copy)
фото06 (Copy)

фото07 (Copy)
фото07 (Copy)

З любові до Івана Франка, дітей, з любові одне до одного. А з початку була наша книжка із такою ж назвою, як теперішній проєкт. 

фото09 (Copy)
фото09 (Copy)

Кожна добра книга – це лабіринт, яким можна мандрувати, шукати цікаві закутки і відкривати для себе нові, цікаві факти. Тому згодом книжка перетворилася на ось таку споруду. Її площа майже 70 кв. м. Та цього нам було замало. Ми вирішили, що цей лабіринт має бути мандрівним. Зробили це тому, бо хотіли, щоб люди не тільки йшли до музею, а музей йшов до людей.

За словами Богдана Тихолоза, проект реалізовано за підтримки Українського культурного Фонду. 

фото10 (Copy)
фото10 (Copy)

фото11 (Copy)
фото11 (Copy)

Його вже побачили у чотирьох європейських столицях - у Відні, словенській Любляні, хорватському Загребі та у Будапешті. А тепер, з Тернополя розпочинається велика «одіссея» Франка Україною. 

фото14 (Copy)
фото14 (Copy)

Іван Франко бував не раз у Тернополі, тут його знають і люблять, тут він виступав перед галичанами як кандидат до австрійського сейму. Тому, думаю, тернополяни ще більше пізнають його завдяки нашому проекту. Зрештою, кожна людина – загадка, а велика людина – то цілий лабіринт. Франко – це великий лабіринт, яким, сподіваюся, буде цікаво мандрувати кожному, – додав Богдан Тихолоз. 

фото15 (Copy)
фото15 (Copy)

Про інші події книгофесту, зокрема, про зустріч із художником, графіком, ілюстратором,  художнім редактором, членом Спілки дизайнерів України Олегом Кіналем та презентацію його творчості читайте згодом на нашому сайті.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео